BAKIŞ

Pandemi dünyada ki turizm hareketlerini de etkiledi. Şu anda yurt dışı turları hiç yok gibi bir şey. Sadece, Bulgaristan ve Ukrayna’ya tur var. Kendi aracınızla gitmek istediğinizde 2 kez Biontech aşısı olmuşsanız Bulgaristan giriş yapmanıza izin veriyor. Yunanistan ise izin vermiyor.

Snovac aşısı ise kabul görmüyor. Tur ilanlarını görüp tur şirketlerini aradığınızda verilen ilanların çoğunun ilandan öteye gitmediğini görüyorsunuz. Yani ilan var , tur yok. Düzenlemesi de mümkün değil.

EKONOMİK TATİL

 Siz, kendinize güveniyor ve ekonomik bir tatil yapacağım derseniz, işte Türk Lirasının değerli olduğu ülkeler:  *Sırbistan. Bu ülkede gidilecek en güzel yer Belgrad. Bu şehri gezmenizi öneririm. **Ukrayna. Gitmedim ve gitmeyi de düşünmüyorum. **Moldova. **Macaristan. Bu ülkeye gittim. Özellikle Budapeşte’ye gitmenizi isterim. Budapeşte de kaldığımız otelin  lokantasına oturduk. Menü’den makarna söyledik. 5-6 dakika sonra çat pat Türkçe bilen,  biraz da İngilizce konuşan bir garson geldi ve bize siparişini verdiğimiz makarnanın domuz etli olduğunu ve domuz yağı ile yapıldığını belirterek peynirli makarna önerdi. Bizde tercihimizi değiştirdik ve peynirli makarna yedik. Bizim Türk olduğumuzu da otele giriş yaparken elimizde ki pasaportlardan anlamış ve durumu açıklamak istemiş. **Hindistan. Yanından bile geçmem. **Tayland.Çek Cumhuriyeti. Kesinlikle gidilmesi gereken bir yer. Özellikle Prag görülmeli. **Gürcistan. Bir kez gittim. Bir kez gidilmesi yeterli. **Arjantin. Beni aşar. **Rusya. İlk fırsat da gideceğim ülke. **K.Makedonya. Benim favori  ülkem. Sürekli gittiğim bir yer. Karış karış her yerini gezdim. Bir tarafı Avrupa, bir tarafı Türkiye. Taşköprü geçin sanki Bursa da geziyor gibisiniz. Camiler, Pazar yeri, kahvehaneler, lokantalar. börekçiler, köfteciler, tatlıcılar hepsi var. **Endonezya.*Vietnam.

Bu yazdığım ülkelerde Türkiye’de geziyormuş gibi rahatlıkla gezebilirsiniz. 

NOT: Bu fotoğraf Üsküp'de çekildi. Ayakkabı boyacısı heykelinde fotoğraf çektirmek oranın bir klasiği. Heykel caddenin yeni düzenlemesi sırasında tabelanın arkasında kaldı. İlk anda göremeyebilirsiniz. Heykel meydanın hemen yan caddesinde.

//////

PANDEMİ BİTTİ Mİ?

Pandemi tüm hayatları altüst etti. Neredeyse hepimizin içi karardı. Bir kafeye gidip çay içmek, arkadaşlarla bir yemek yemeği özledik. İnanın insanlar amaçsızca yürümeyi bile özledi. 1 Temmuz da yasaklar kalkınca bu özlem duyulan şeyler yapılmaya başladı. Bazı kişiler olayı abarttı ve sanki Pandemi yokmuş gibi davranmaya başladı. Aşı Pandemiyi yavaşlatmış olsa da Pandemi ortadan kalkmadı ve bulaş riski devam ediyor. Özellikle sahil kesimindeki kişileri izlediğimde denize girip çıkarken sosyal mesafenin olmadığını gördüm. Zaten o kalabalıkta da sosyal mesafeyi korumak çok zor. Uzun bir aradan sonra Pandemi ile yaşamayı öğrendik denebilir.

Yine de tedbiri elden bırakmamak gerekir.  Maske-Mesafa ve Temizlik kesinlikle terk edilmemelidir. Özellikle aşı olanlar aşı olmanın verdiği güvenle çok rahat hareket etmektedirler. BU yanlış bir düşünce tarzıdır. Aşı olan da olmayan da, yaşlısı da gençi de konular kurallara uymalıdır. Düğünler, yemekler, sosyal etkinlikler abartılmadan gerçekleştirilmelidir.

Tamam hepimiz sıkıldık ve gezmek, dolaşmak ve eski günlerde ki gibi yaşamak istiyoruz. Ancak; bu henüz mümkün değil. Dikkatli olmakta fayda var.