VAKA SAYISI NEDEN ARTIYOR?

Özellikle yüz yüze eğitimin devam etmesi vaka sayılarını arttırıyor. Ayrıca; yeni çıkan Omicron varyantının da vaka sayılarının artışında önemli bir rolü var. İstanbul'da ki, vaka sayısı artışı çok fazla ve bu artış umarım ülke genelinde yaşanmaz. Bence kapanma ve okulların yüz yüze eğitimin kısıtlanması konularında bir çalışma yapmak gerekiyor.

Geçtiğimiz hafta yurt dışına giderken Bulgaristan girişinde hepimizden aşı olduğumuza dair belgeleri göstermemizi istediler ve aşı kartı olmayanları ülkeye almadılar. Türkiye’ye dönüşte ise Kapıkule sınır kapısından giriş yapan yabancılara ve bizlere aşı ile ilgili hiçbir şey sorulmadı. Sadece 60 lira araç dezenfekte parası alındı.

Eldeki verilere göre korona dan vefat edenlerin yüzde 87’si 60 yaş üzeri kişiler.  Vefatlar da önemli olan sadece yaş değil, yaşa bağlı hastalıklar etkili. Risk grupların da sayılan ağır hastalığı olanların daha dikkatli olması gerekiyor. 60 yaş üzeri iseniz, başka hastalıklarınız da var ise daha da dikkatli olacaksınız, kurallara daha fazla uyacaksınız. Bu kesin. Aşılılar da vefat oranları çok çok daha düşük. Onu da bilmek lazım. Aşı hala en önemli ve üzülerek söylüyorum, etrafımda ki bir çok arkadaşım aşı olmadı. Aşının yan etkileri bilinmiyormuş gibi bir sürü nedenler sayıyorlar.

GÖRÜNEN KÖY KILAVUZ İSTEMEZ

 Ortada bir gerçek var. Aşı olanlar hastalığı atlatıyor ve ölmüyor. Aşı olmayanlar ise ölüyor. Durum bu. Aşı olsana kardeşim. Aşı karşıtlığının ne anlamı var. Dün çarşıda gezerken çay ocakları yine dikkatimi çekti. Yeni Çarşı çay ocağı cennetine dönüşmüş durumda. Maske, mesafe hak getire. Hiçbir kurala uyulmuyor. Hastalık Balıkesir’de yayılmaya devam ediyor ve kimsenin de umurunda değil. Maske takan  sayısı iyice azaldı. Özellikle aşı olalar ve korona hastalığı geçirenler artık bana bir şey olmaz havasında tedbirleri iyice elden bıraktılar. Ailede okula giden çocuğu olanların çoğu  hep karantina da. Korona olanlar ise  okuldan çocuk bize getirdi, biz de korona olduk diyor. Okullar da şu anda koronanın en fazla yayıldığı yerler. Yüz yüze eğitime biraz ara verilse iyi olacak. Yada 2 gün yüz yüze 3 gün uzaktan eğitim şeklinde düzenlenebilir. Bu diğer hafta tersine dönebilir.

Bu gidişle bu vurdumduymazlıkla ülkemizin ve dünyanın korona dan kurtulma ihtimali yok. Biz ne olursa olsun tedbiri bırakmayalım ve  tedbirli davrananları kınama yerine onlara uyalım. 
/////

161.55

Genel Sağlık Sigortası 2022 yılında 161.55 TL. oldu.  Herhangi bir işte çalışmayıp, anne veya babasından dolayı “bakmakla yükümlü olunan” sıfatıyla sağlık hizmeti alamayanlar genel sağlık sigortası (GSS) primlerini kendileri ödüyor. Çalışmayan biri nasıl para ödeyecek? Bunu anlamak gerçekten güç. Çalışmayan ve hiçbir geliri olmayan biri GSS ödemek zorunda . GSS’nı çoğu kişi ödemiyor. Ödeyemiyor veya unutuyor. Sürekli bu konu ile ilgili af çıktığı için bu konu da ihmalkar davranan çok. Primini kendileri ödeyenlerin sayısı 7.2 milyon kişiye ulaşıyor. GSS prim tutarı, brüt asgari ücretin yüzde 3’ü oranında uygulanıyor. 2021 yılında aylık 107.30 TL idi. Diğer bir husus ise GSS ödemeyenlere sürekli olarak borç çıkmaktadır ve hastanelerde ücret karşılığı muayene olmaktadırlar.