SU

Vücudumuzun %70 ‘i sudan oluşur. Vücuttaki tüm organların işlevlerini dengeli bir şekilde yerine getirebilmesi için suya ihtiyacımız vardır.
Mantar, egzama gibi sorunlarla karşılaşanların suyu az tükettiği görülmektedir.
Tırnakların, saçların kırılarak yıpranmasını engellemek için de suya ihtiyaç duyarız.
Hamilelik döneminde alınan fazla kilolar nedeniyle genişleyen karın bölgesindeki çatlaklıkların oluşmaması için su içerek cilde esneklik kazandırılmalıdır.
Emzirme döneminde anne sütünün temel kaynağı olan su, sütün çoğalmasına da yardımcı olmaktadır.
Su en iyi ödem atıcıdır.
Baş ağrısı ,kilo kontrolü, cilt bakımı, stres ve eklem ağrıları üzerinde suyun etkisi vardır‼️
Suyun eksikliği vücutta ciddi sorunlara neden olabilir.
Vücutta su hacmi kaybı %0-1 susama; %2 şiddetli susama,huzursuzluk,iştah kaybı; %3 kan hacminde azalma, fiziksel performans bozukluğu; %4 fiziksel çalışma için güç sarfı, bulantı; %5 konsantre olamama; %6-7 ısı artışını düzenleyememe; %8-9 baş dönmesi, aşırı halsizlik, solunumda zorlanma ; %10 kas spazmı, uykusuzluk ; %11 böbrek işlev bozukluğu, kan dolaşımında yetersizlik ile sonuçlanır.
Vücuttaki su dengesinin yaşamsal faktörlerde büyük önemi vardır. Günlük ortalama gereksinim 30- 35mL x vücut ağırlığı (kg) eşitliği ile basitçe hesaplanabilir.
Su eksikliğinde vücudumuz bize uyarılarda bulunur. Dudaklarda kuruluk ve çatlaklar, akne oluşumu, saçlarda kırılmalar, kuru cilt, baş ağrısı bu uyarılardan birkaçıdır.
İdrar renginin koyulaşması, su ihtiyacını karşılamadığını gösterir.
Günlük su tüketimimizi gözden geçirelim. Su içme alışkanlığı kazanalım. Suyumuza limon veya sevdiğimiz meyveleri ekleyerek aromalandırmak bu alışkanlığı kazanmamız için bize yardımcı olabilir.