SAHİL DE OTOPARK KAÇ LİRA?

Balıkesir merkezde (Altıeylül-Karesi) Balpark çalışmıyor. Balkpark’a ayrılan yerlere park etsenizde ücret alınmıyor. Ancak; sahil kesimi farklı. Aracınızı Balkpark’a ait bir yere bıraktığınızda girdi-çıktı 15 lira. Saat kavramı da yok. İstediğiniz kadar kalabilirsiniz. Bu fiyat gerçekten yüksek. Bursa da bile aynı koşullarda 7 lira veriyorsunuz.

Burada bilinmeye nokta şu ise şu. Bazı ilçelerde otopark ücreti yok bazılarında var. Bu nasıl oluyor? Neden oluyor? Bir açıklaması vardır muhakkak.

/////

4 kilosu 20 TL olan patatesin 10 kilosu kaç TL eder?

Çarşamba pazarında gezinirken bizim patates-soğan soğan satan Ahmet abiyede uğradım. Patates alacaktım, fiyatına baktım. Düne kadar 3 kilosu 10 lira olan patatesin etiket fiyatı değişmiş ve 4 kilo patates 20 lira olmuştu. Zamanında millete bedava dağıtılan patatesin bu fiyatlara gelmesini kimse beklemiyordu. Patatesin 1 kilosu şu anda pazarda 5 lira ve 10 kilo patates de 50 lira ediyor.

Üretimi zor olmayan patatesin sürekli olarak gündemde kalma sebebi ise fiyatı. Sürekli olarak inip çıkan patates fiyatlarına bazen müdahale ediliyor. Piyasaya müdahaleler sıklıkla yaşanıyor. Patates ve soğan fiyatı artınca tüketiciyi korumak için piyasaya müdahale ediliyor. Fakat fiyat düşünce kimseden ses çıkmıyor. Müdahale olmuyor. Genel olarak şöyle bir durum var; çiftçi yüksek maliyet karşısında düşük fiyatlar nedeniyle patates ekmiyor, yüksek fiyatlar nedeniyle esnaf patatesi satamıyor; vatandaş ise tüketemiyor. Yani herkes haklı.

5 MARKET

Pahalılık nedeni olarak 5 market gösterildi. Bu 5 market hangileri bilen yok. Sadece tahmin ediliyor. Bu marketler için “denetim müfettişleri” oluşturulmuş veya oluşturulacakmış. Benim merak ettiğim ise şu bu marketlerin dışında satış yapan büfelerin, bayilerin, manavların, pazarcıların ve bakkalların fiyatlarını kim denetleyecek? Bakkal ve benzeri işyerlerinde satılan ürünler ile bu 5 market de satılan ürünler arasında fiyat farkı varmı? Hangisi daha pahalı? Bakkal mı? Market mi? 

SADECE MARKETLER Mİ PAHALI?

Halkın büyük bir kısmı temel ihtiyaçlarını ismi söylenmeyen o 5 marketten karşılıyor. Peki!bu halkın başka masrafı yok mu? Sadece marketlere takılmasak… Doğalgaz, elektrik, su, telefon  giderleri için denetim müfettişi oluşturulacak mı? Ya giydiklerimiz. Pazarda bile sıradan bir alt eşofman 50 lira, üst eşofman 100 lira oldu. Gömlek 109 lira, ayakkabı 150 lira, ceket 250 lira, kravat 30 lira, kazak 70 lira… Bunlar da en ucuz satan ve sözüm ona marka firmaların fiyatları. Markalı bir ayakkabı, gömlek 1000-2000 lira arasında ve fiyatlar markanın, bilinirliğine ve durumuna göre daha da  yükseliyor. 

Araba fiyatları almış başını gitmiş. 2007 model arabalara internette 110 bin lira yazmışlar. 1000 liraya alınan motosikletler 17.000 lira olmuş. O da peşin alırsan.

Evlerin temel ihtiyaçları bile karşılanamaz oldu. Arabanı satıver, cep telefonu kullanmıyıver, yayan yürü, elindekilerle idare et, çamaşır makinesi kullanma, soba kur, ne bulursan onu yak. Kimse artık bu yokluk yol göstermelerine kanmıyor. Herkesin cep telefonu da olsun arabası da. Bizim diğer ülke halklarından ne farkımız var?