SAĞLIKLI KİLO KAZANIMI

Kilo alımında temel amaç harcanandan fazla kalori almaktır. Bu durum şeker ve yağ ile enerji kazanımı sağlamalıyım, ne bulursam atıştırmalıyım diyerek boş enerji alımı anlamına gelmez. Günlük olarak tüm besin gruplarından dengeli olarak beslenilmelidir. Temel enerji kaynağımız olan tahıl grubu, protein kaynağı olan et, balık, tavuk, yumurta, peynir, süt-yoğurt, meyve ve sebzeler, kişinin ihtiyacı doğrultusunda yağ ve şeker tüketilmelidir. Kilo alma süreci programlı beslenilmesi gereken bir süreçtir. Bu dönemde bireyin yağ dokusu kitlesi ve kas dokusu artışı takip edilmelidir. Kişinin yaşam tarzıyla değişmekle birlikte öğünler arası 2-3 saat olacak şekilde en az altı öğün beslenmek kilo alma döneminde önerilmektedir. Küçük hacim yüksek enerjili besinler tüketmek süreçte olumlu etkiler sağlar. Ara öğünlerde fındık,fıstık,badem gibi yağlı tohumlular tüketilebilir. Ara öğünlerimize kuru yemiş, kuru meyve, ballı süt, lezzetli smoothieler ekleyebiliriz. Öğün öncesi su içerek midemizi şişirmemeliyiz. Gazlı içeceklerden uzak durmalıyız. Kilo alma döneminde kas artışı önemlidir. Beslenmemizi kas hacmimizi arttıracak egzersiz çalışmalar ile desteklemeliyiz. Haftada 2-3 ağırlık çalışması yapılmalı. Ara öğünde tercih edebileceğimiz smoothie tarifleri: 
Muz + süt + yulaf + fıstık ezmesi + kakao 
Çilek + kefir + yulaf + bal + badem 
Muz + süt + yulaf + chia tohumu + ceviz 
Kivi + çilek + kefir + yulaf + chia tohumu 
ilo kaybının, zayıflık durumunun yaşandığı dönemlerde öncelikle mutlaka uzman kontrolü ile sebepleri araştırılmalı metabolik olarak herhangi bir engel olup olmadığı öğrenilmelidir. Doktor kontrolü ardından bir beslenme ve diyet uzmanına başvurulmalı ve sürece uygun bir beslenme programı hazırlanmalıdır.