RAMAZANDA NASIL BESLENELİM?

Öğün sayımızın sınırlandığı Ramazan ayında ilk kural dengeli beslenmek.
Oruç tutarken mutlaka sahur yapalım.
Sahurda tuzlu ,yağlı ve baharatlı besinlerden uzak duralım.
İftar ile sahur arası su tüketimi önemli, yeterli miktarda su tüketelim.
Sahurda ilk tercihimizin kahvaltı olmasını önermekle birlikte çorba ve zeytinyağlı sebze yemeklerini de tercih edebiliriz.
İftarda acele etmemeliyiz, boş mideyi hızlıca doldurmak tansiyon ve şeker yükselmesine sebep olabilir. Bu nedenle iftar ve sahur arasına bir ara öğün eklemek, iftarda çorba içtikten sonra ara vermek ve sonrasında devam etmek bu durumun olmasını engelleyecektir.
Bağışıklık sistemimiz için ve sindirim sorunları yaşamamak için öğünlerimize lif içeriği yüksek besinler ekleyelim.
Yemeklerimizi hazırlarken her zaman olduğu gibi sağlıklı pişirme yöntemleri ile hazırlamak ve kızartma ve kavurmadan uzak durmak sağlıklı olacaktır. Izgara, haşlama, buharda pişirme, fırında pişirme yöntemlerini tercih edelim.
Tatlı tüketimimiz haftada 1-2 geçmemeli ve şerbetli tatlılar yerine tercihimiz sütlü tatlı , meyveli tatlılar, dondurma olması daha sağlıklı bir seçenek olacaktır. İftardan hemen sonra tatlı tüketmek yerine iftar sonrası ara öğün olarak tatlı tüketmeyi tercih edebiliriz.
Meyve tüketimi bu dönemde önemlidir. Hem vitamin mineral hem de posa içeriğinden zengin olan meyveleri mutlaka tüketmeliyiz. Günde 2 porsiyon meyve tüketimi bu dönemde önemlidir.
Gün içinde halsiz ve hareketsiz kalan vücudu iftar sonrasında yürüyüş yaparak harekete geçirmek metabolizmamız için de iyi olacaktır.
Oruç tutmanın aç kalmak demek olmadığını hatırlayalım, ruhumuzu terbiye ederken bu dönemde daha çok paylaşalım ve birlik olalım.
Hayırlı Ramazanlar