PARA HARCAMAK

Bazı kişiler ömrü boyunca çalışır, didinir ve bir türlü şöyle rahat rahat para harcayamazlar. Çünkü; harcayacak paraları yoktur. Hep bir yerlere yapılacak ödemeler vardır. Çocukların ihtiyaçları, doğalgaz, su vb. borçlar bir türlü bitmez. Bazı kişiler ise parayı harcamadan duramaz. Harcayacak paraları hep vardır ve nedense bu para hiç bitmez. Zamanında annelerimiz harçlık verip sonra da yanında dursun sakın harcama derdi. Para harcamak aslında toplum tarafından bizlere empoze edilen bir davranıştır. Eskimeden kıyafet, telefon almak. Tatil planları yapmak. Bir Avrupa ülkesine 5 gün günlüğüne gitmek için 2 aylık maaşını verenler gereksiz yere para harcayan lardır. Para iş için, eğitim için harcanabilir. İşinizi büyütmek için parayı değerlendirin. Ancak; kredi çekip  lüks araçlar almayın.

Kim nasıl para harcar?

1-    Bir adam kendi parasını kendine harcıyorsa, fiyatına ve kalitesine bakarmış.

2-    Bir adam başkasının parasını kendine harcıyorsa, sadece kalitesine bakarmış.

3-    Bir adam kendi parasını başkası için harcıyorsa, sadece fiyatına bakarmış.

      4-  Başkasının parasını başkası için harcıyorsa, ne kalitesine, ne de fiyatına bakarmış.

Eğer harcadığınız paranın size maddi olarak zararı yoksa durmayın harcayın zaten bize ne ki! Parası olanlar için o parayı nereye harcıyor? diye soruyor ya bazen insanlar yani para olunca harcayacak yerde oluyor gerçekten. Bizim büyüklerimizden öğrendiğimiz ise şuydu: Varsa harcarsın. Yoksa harcamazsın. Olayın özeti bence bu zaten. Aslında paraya kazanmak kadar harcamak da bir sanattır ve bazı insanlar ömürleri boyunca hiçbir zaman hesapsızca harcayacakları bir paraya sahip olamayacaklar. 

//////
DİKKAT! OTO HIRSIZI VAR

 

Otomobil hırsızları, sinyal bozucu (jammer) cihazlar ile araçların kapılarının açık bırakabiliyor sonra da aracınızı çalıp gidiyor. Son teknoloji hırsızlıkla birçok araç çalındı. Jammer ile araçların kapılarının açık bırakılabileceği unutulmamalı ve aracınızı uzaktan kumanda cihazı ile kapattığınız durumlarda kapıların kilitli olup olmadığını mutlaka kontrol etmelisiniz.
Otomobilimin çalınmaması için ne yapmalıyım?

Direksiyon kilidi, baston kilidi, el freni kilidi ve tekerlek kilidi gibi basit sistemler hırsızları yavaşlattığı için aracınızı çalmaktan vazgeçmektedirler. Bu iyi bir çözüm ve tavsiye ediliyor.
Ayrıca; kısa süreli de olsa aracınızdan ayrılmanız gerektiği durumlarda kontak anahtarını araç üzerinde veya aracı çalışır vaziyette bırakmayın. Kaza süsü vererek araçların çalınabileceği unutulmamalı ve kaza sonrasında kontak anahtarları araç üzerinde asla bırakılmamalıdır. Hatta mümkünse aracın içerisindeki varsa değerli eşya ve paralarınızın da çalınmaması için aracınızın kapılarını mutlak suretle kilitleyiniz. İmmobilizier sistemli araçların, anahtarları ele geçirildikten sonra çalındığını unutmayınız. Bu sebeple, ev, iş yeri gibi yerlerde ya da üzerinizde anahtarlarınızı görünür bir şekilde bulundurmayınız. Eskişehir de bir arkadaşım el çantasını aracın içinde bırakıyor ve geldiğinde ise araç camının kırıldığını ve el çantasının çalındığı görüyor. Kredi kartları, para, kimlikler hepsi gitti demişti. Araç içinde içinde kesinlikle çanta bırakmayın.
Araçtaki alarm sisteminin çalmaya başlamasıyla aracın hemen yanına gidin.
Alarm sisteminizi asla devre dışı bırakmayınız. İmkanlarınız ölçüsünde aracınıza 'Araç Uydu Takip Sistemi' taktırınız. GPRS aracılığı ile uydudan alınan bilgiler sayesinde çalınan aracınızın yer konumlaması yapılarak ele geçirilmesine kolaylık sağlayabilirsiniz. Bütün önerilerin yerine getirilmesi durumunda aracın yine de çalınabileceği dikkate alınarak maddi yönden de mağduriyet yaşamamanız için aracınıza mutlaka  kasko sigortası yaptırın. Ben dün yaptırdım herşey içinde 1350 lira.
ERHAN YIRCALI