OKULLARDA DERS SAATİ KAÇ DAKİKA? “Liseler”

Liselerde ders saati 40 dakika. Öğretmenler Pandemi sürecinde ders saatinin uzun olduğunu, sürenin kısaltılması ve ders saatinin 25 dakika olması gerektiğini belirttiler. Sendikalarda bu yönde çeşitli görüşler belirtti. Bu süreçte MEB bir açıklama yaparak,ders saatlerinde il veya ilçeler bazında istisnai kurallar getirilmediğini, okul ve vaka bazlı istisnalar uyguladıklarını, tüm illere, valiliklere , il milli eğitim müdürlüklerine  okullarda  kalabalık sınıflarla ilgili her türlü önlemi alma, ikili eğitime geçme veya ders saati süresinde tasarrufta bulunma yetkisi verildiği açıkladı.

Anladığım kadarı ile ders saatleri süresinde bir değişiklik yapılmayacak. Sadece, vaka görülen okullarda veya sınıflarda ders saati süresi azaltılabilecek. Kısacası, 40 dakika ders süresi devam edecek ve bunu genel olarak indirme gibi bir durum söz konusu değil.

Birde kamuoyunda sıklıkla tartışılan 'kalabalık sınıflar' konusu var. Ülkemiz de, okullarda mevcut 850 bin dersliğin yüzde 56'sında öğrenci sayısı 25'in altında. Bu dersliklerin yüzde 18'inde de 26-30 arasında öğrenci sayısı bulunuyor. Dolayısıyla kalabalık sınıflar istisnai bir durum. Yaygın bir durum değil. Bu yüzden sınıflar kalabalık cümlesine takılmamak gerekiyor. Okullarda salgın ile ilgili bir problem ortaya çıktığında iller zaten gerekli önlemi alacak. Bunun için  çok da tedirgin olmamak lazım. 

////////
YAZ BİTTİ

Diğer illeri bilmem ama, Balıkesir'de yaz çabuk bitiyor. Şehrimiz 4 mevsimi yaşayan bir şehir değil. Sanki burada yaz ve kış var. Sonbaharı ve İlkbaharı tam anlamı ile yaşamıyoruz. Yaz mevsiminin diğer mevsimlere göre birçok avantajı var ve insanların ene sevdiği mevsimlerin başında geliyor. Daha sıcak bir hava ve keyifli yaz tatilleri. Güzel bir havada yapılan yürüyüşler. Sporlar. Gezintiler. Kışın bir geziye gittiğinizde soğuktan tam anlamı ile gezemiyor ve kapalı mekanlardan dışarı çıkamıyorsunuz.  Yazın sıcaklığı insanlara da yansıyor. Bu sebeple halimize, tavrımıza yansıyan neşeler. Değişen ruh halimiz, mutluluğumuz. İlkbaharda canlanan doğanın yaz ayında; doruğa ulaşarak türlü türlü çiçeklerin açtığı, mevsimin canlandığı, mis gibi kokular. Huzur. Eğlence. Yaz; güzelliklerin, canlıların, geçiciliğin sembolüdür. En sevilen mevsim denebilir.  Ancak; dezavantajı da yok değil. Kışa nazaran sıcak hava gelsin artık desek de; bunaltıcı havalar da bezdirir insanı. O zaman da;  serin havalar gelse artık deriz. İnsanoğlu işte bazen yaz ister bazen kış.

Yaz mevsimi ile tatiller bitiyor. Kışın güzelliği olsa da önümüzdeki yaz için tatil hayalleri başlıyor. Kış tatili zor. Pandemi den önce Uludağ'a gitmiştik. Her taraf kar. Soğuk. Bence Uludağ'a yazın gitmeli. Yazın daha güzel. Üşümüyorsun. Tabiat harika. Yeşil görüntü sizi dinlendiriyor. Üşümeden. Titremeden sucuk-ekmek yiyebiliyorsunuz.

Yaz mevsimi takvimsel olarak 1 Haziran’da başlar. Fakat meteorolojik açıdan tam olarak ülkemizde bu tarihte başladığı söylenemez. Çünkü yurdumuzun doğu kesimleri yükseltiden dolayı yaz mevsimine daha geç girerken, batı bölgeler yaz mevsimine daha erken girebilmektedir. Ancak genel olarak yaz mevsimine meteorolojik açıdan mayıs aylarının ortasında başlayıp, eylül ayının ortalarında veda edeceğimizi söyleyebiliriz. Yani yaz mevsimi ne zaman biter sorusuna yanıt meteoroloji açısından eylül ayının ilk haftası ya da ikinci haftasıdır. Şunun şurasında ne kaldı ki zaten  yaza.