OKULLAR AÇILACAK MI? “Eylül 2021”

Pandemi süresince okulların hep açılacağı söylendi ve sonrasında da açılmadı. Ancak; bu sene okulların açılacağını düşünüyorum. Okul ve öğrencilerle iş yapan firmaların reklam kampanyaları bunun önemli bir göstergesi. Burada en önemli sorun okulların eğitim-öğretime hazır olup olmadığı. En sorun ise okullar maske, hijyen malzemelerini yeterli sayıda temin edebilecek mi?

Dün bir lise müdürü ile beraberdim. Telefonuna mesaj geldi ve bana şöyle dedi: “ Beş öğrenci daha Korona olmuş.” Öğrenciler ve öğretmenler Korona olduğunda okul müdürüne bilgi veriliyormuş.Burada dikkatimi çeken ise Korona olan öğrencilerin sayısının haftalık ortalama 15-20 civarında olmasıydı. Okullar açılınca ve öğrenciler okula devam etmeye başladığında vaka sayısının artma ihtimali çok yüksek.

Okullar açıldığında, öğretmenler ve öğrencilerden maske takmayanlar olacak. Bunlara maskeyi  kim taktıracak? İlkokul, ortaokul, lise farketmez okullarda mesafenin korunması çok zor. Birde aşı karşıtı öğretmenler var. Aşı olmadılar. Bu kişiler haftada iki kez Korona testine gitmeyi kesinlikle düşünmüyorlar. MEB, bu konu da ısrarcı olsada çıkmaz bir yola girilecek. Test yaptırmayan öğretmen okula geldi ve derse girmek istedi, ne olacak? Buyrun karmaşaya…

Ben veli olsam aşı olmamış öğretmenlerin ve öğrencilerin okula alınmasını kesinlikle istemem. Okullar açılır ve vakalar artarsa yeniden okulların kapanması gündeme gelebilir. MEB,  2021-2022 eğitim-öğretim yılında büyük bir sınav verecek ve umarım, herşey yolunda gider.

/////
BİRAZ DEĞİL ÇOK SAYGI

“Türk Bayrağı”

Dün bir işyerinin önünden geçiyorum, “Bayrağımızı” girişe çamaşır asar gibi asmış. O anda ilk aklıma gelen şu oldu: Neden bayrağımıza saygı gösterilmiyor? O bayrağın yeri orası değil, yapılan da uygun değil. Bayrak önemlidir. Öyle rastgele aklımızın gelen yere asamayız.  

“Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır/ Toprak, eğer uğrunda ölen varsa vatandır.” (Mithat Cemal Kuntay)

Bayrak önemlidir. Bayrak milleti temsil eder, bu yüzden kutsaldır. Ülkelerin en değerli simgeleri bayraklarıdır. Bayrak bir milletin özgürlüğünün, bağımsızlığının ve egemenliğinin simgesidir. Bundan dolayı bayrağımıza sevgi ve saygı duyarız. Bağımsızlığımızın sembolu olan Türk Bayrağı rengini şehitlerimizin kanından almıştır. Bayrağımıza, şehitlerimize saygı göstermek zorundayız. Türk Bayrağını olur olmaz yerlere asmak, masa örtüsü gibi kullanmak çok yanlıştır.

Değerlerimizi ortadan kaldırmak isteyenler olabilir, bizde bunlara dikkat etmek zorundayız. Değerler toplumu yaşatır ve ayakta tutar. Türk Bayrağı Tüzüğü’ndeki ilgili madde şöyle: Madde 26 – Bayrak, yırtık, sökük, yamalı, delik, kirli, soluk, buruşuk olarak veya taşıdığı manevi değeri zedeleyecek biçimde kullanılamaz; 21 inci madde hükümleri dışında, ne maksatla olursa olsun, örtü olarak serilemez; oturulan veya ayakla basılan yerlere konulamaz; elbise ve üniforma olarak giyilemez. Bu yerlere, masalara, kürsülere vb. eşya üzerine Bayrağın şekli yapılamaz. Hiç bir siyasi parti, kuruluş, dernek, vakıf tarafından amblem, flama, sembol ve benzerlerinin ön ve arka yüzünde, Bayrak, esas ve fon olarak kullanılamaz. Bayrağa sözle, yazıyla veya hareketle veya herhangi bir şekilde hakaret edilemez, saygısızlıkta bulunulamaz. Bayrak yırtılamaz, yakılamaz, yere atılamaz, gerekli itina gösterilmeden kullanılamaz.” Şehit kanlarıyla sulanmış mübarek Ay-Yıldızlı bayrağımıza saygı unutmadan yaşamamız ve bunu davranış haline getirmemiz gerekir. Bunu hiçbir zaman unutmayalım.