ÖĞRETMENLİK ANILARI "GERÇEK ANI”

Yıllarca öğretmenlik yapınca anılarda birikiyor elbette. Ancak; bazı anıları yazmam mümkün değil. Onların öğrencilerle, velilerle benim aramda kalması gerekiyor. Ben şu anda aklıma gelen ve yazılması uygun olanları yazıyorum. Bir köy ortaokulun da çalışıyorum. Resim öğretmeni yok. Ders boş geçmesin diye resim derslerine giriyorum. Bir gün öğrencilere unutamadığınız bir olayı çizin ve bitirenler getirsin bakayım dedim. Orta ikide olan kız öğrenci A. 20-25 dakika sonra resim kağıdını getirdi ve resme baktığımda ne diyeceğimi bilemedim ve sordum. –A.neden böyle bir şey çizdin? – Öğretmenim, bu annemin resmi. Üç sene önce kendini evimizin bahçesinde asmıştı, o olayı unutamadım ve çizdim, dedi. Ne diyeceğimi şaşırdım.
Yatılı bir lise de çalışıyorum. Bazen yemekhaneye gidip öğrencilerle birlikte yemek yiyiyordum. O gün yemek bir öğrenci dikkatimi çekti. Öğrenci cebinden bir poşet çıkardı ve içine yemediği Kemalpaşa tatlılarını özenli bir şekilde yerleştirdikten sonra çantasına koydu. Merak ettim ve sordum. – Z. Neden böyle bir şey yaptın? –Hocam, ben bunları köyde kardeşime götüreceğim, o hiç Kemalpaşa tatlısı yemedi.
Bir gün okulu bahçesinde geziniyorum. Yatılı öğrencilerden biri ankesörlü telefonda konuşuyor. –Anne bize burada kuru ekmek veriyorlar, yemekler çok kötü gibi şeyler söylüyor. Bende bekledim ve görüşmesi bittikten sonra sordum: - Senin anlattığın gibi değil yemek işi. Neden böyle dedin? –Hocam, o zaman ailem bana daha çok harçlık gönderiyor.
Bir lisede çalışıyorum. Yandaki lisenin müdürü aradı. Saat: 07.00. Senin öğrenciler ikinci kattan yangın hortumunu sarkıtmışlar, aşağıya iniyorlar. Alelacele giyindim ve okula gittim. Vardığım da öğrencinin sonuncusu yangın hortumundan aşağıya iniyordu. Kız öğrencilerin motivasyonuna gelip, yangın hortumunu kalorifer borusuna bağlamışlar üç kişi sıra ile aşağıya inmişler. (Not: Bu olaydan sonra o günkü belletici arkadaş gerekli tedbirleri almayıp öğrencilerin inmesini engellemediği için MEM’den “uyarma” almıştı.) Ne tedbiri alacaktı acaba? 
CAMİ TUVALETLERİNDEN 
KİM SORUMLU?
Balıkesir de birçok cami tuvaletinin bakımsız ve hijyenden uzak olduğu dikkat çekiyor. Çok kullanılan cami tuvaletleri, temizliğine dikkat edilmediği takdirde birçok hastalığın bulaştığı bir ortam durumuna gelebiliyor. Balıkesir de bazı cami tuvaletlerinin bakımını Büyükşehir Belediyesinin üstlenmesi ile hijyen bakımından eksikleri olmakla birlikte iyi durumda. Bunun yanında bakımsız ve hijyenden uzak çok sayıda cami tuvaleti insan sağlığını tehlikeye atacak şekilde kullanılmakta. Temizliklerinin uzun süre yapılmamasından dolayı çevreye yaydığı koku ile de oldukça rahatsız edici. Bu durum ücretli tuvaletler içinde çokta farklı değil.  Camilere, Diyanet tarafından sadece imam ve müezzinin atanıyor.  Caminin ve tuvaletinin temizliği için ayrı bir kadro verilmiyor. Sadece Paşa Camii ve benzeri camilerin temizliğine özen gösteriliyor. Ancak bu camilerin bile temizliği hakkıyla yapılmadığı söyleniyor. Vatandaş bu temizlik işlerinin sorumluluğunun artık birileri tarafından üstlenmesini istiyor. Camilerin temizliği, başta halıların süpürülmesi olmak üzere asli görevi cemaate namaz kıldırmak ve cemaatle iletişim kurmak olan imamların üzerine yıkılmış durumda.