Bazı insanlar herhangi bir ortamda aklına ve ağzına gelen her şeyi söyledikten sonra kusura bakmayın ben böyleyim derler. İstediklerini söylerken karşı tarafın üzüleceğini veya kırılacağını kesinlikle düşünmezler. Ara sıra öfke patlaması yaşarlar. Sinirliyim ben ne yapabilirim diye de kendilerini tanımlarlar.

Bizde sinir yok mu sanki. Sinir herkeste var. Önemli olan sinirlenmemek ve sakin olmak değil mi? Çabuk sinirlenip o sinirle çok ağır laflar edip sonrada pişmanlık duymanın ne anlamı var? Sinirlenmek doğal bir durum olarak kabul edilse de kesinlikle kontrol altına alınmalıdır. Kontrol altına alınamamış öfke, kişinin kendisine  ve çevresindekilere zarar verir. Bu araştırmaları kim yapıyorsa, yapılan araştırmalara göre  kendini güçsüz, tehdit altında veya saygı duyulmayan biri olarak hisseden kişiler hemen sinirlenebiliyormuş. Bu faktörler yine de kişiden kişiye göre değişmekte.Ayrıca; trafikte sıkışıp kalmak, yapılan bir toplantının iptali ya da iş yerinde kötü muameleye maruz kalmak da insanları sinirlendiren sebepler arasında yer alıyor.

SİNİR SORUN HALİNE GELDİ İSE

Siniriniz bir sorun haline geldiğinde bu sadece kişisel ilişkilerinizi değil fiziksel ve ruhsal sağlığınızı da etkiler. sürekli sinirli olmak felç ve kalp krizi riskini artırırken sindirim sisteminizin de zayıflamasına sebep oluyor. Öfke tek başına bir akıl hastalığına sebep olmasa da depresyon ve anksiyete ile de yakından ilişkilidir. Bu yüzden öfkenizin bir sorun oluşturduğunu düşünüyorsanız bir uzmanla görüşmenizde fayda var.

 


EN MİLLİ YEMEĞİMİZ

Bizim ülkenin en milli yemeği denince ilk gelen kurufasulye. Kurufasulye her ne kadar milli yemeğimiz gibi görünsede dünyanın başka ülkelerinde de kuru fasulye yemek mümkün. Hatta bazı ülkeler de (Romanya, Kuzey Makedonya) kuru fasulye daha farklı ve güzel yapılıyor.

En milli yemeğimiz kuru fasulye olarak bilinse de bir sıralama yapacak olursak bilinirlik ve akla gelme açısından maalesef ilk sırada yer almıyor. Ülke genelinde ilk anda akla gelen yemek sıralaması şu şekilde. 1- Mantı 2- Yaprak sarması 3- Menemen 4- Şakşuka 5- Lahmacun 6- Kuru Fasulye 7- Tantuni 8- Döner 9-Hünkar Beğendi 10-Köfte Yapılan bu sıralamada kuru fasulye kendine ancak 6. Sırada yer bulabilmiş.

Bu durum birazda yörelerin yemek kültürü ile ilgili. Örneğin; Mersin de tantuni ilk sırayı alırken, Balıkesir de kuru fasulye ilk sırayı almış. Türk mutfağı, Fransız ve Çin mutfakları ile birlikte dünyanın en önemli mutfaklarından biri olarak kabul ediliyor.Bizim memleketin mutfağı gerçekten de güzel. En azından dengeli beslenme yapılması mümkün. Bana sorarsanız yemek deyince senin aklına ne gelir diye, işte gelenler: Kelle, tarhana, paça, işkembe, beyin, güveç, ciğer(Edirne),köfte, sucuk, üstüne de Balıkesir Kaymaklısı ve yanında patlıcan turşusu.

Afiyet olsun.