MUTLULUK VEREN BESİNLER

Sizce mutluluğun besinlerle bir ilişkisi olabilir mi?
Vücudumuzda salgılanan serotonin hormonu hem bedensel hem de ruhsal olarak bizi etkileyen önemli bir hormon. Serotonin, ruh halimizden barsak hareketlerimize kadar vücudumuzu etkileyen, mutluluk, canlılık ve zindelik hissi veren önemli bir nörotransmitterdir.
Serotonini doğrudan vücuda gıdalardan alamayız. Triptofan adı verilen aminoasiti içeren gıdalar tükettiğimizde bu madde beyinde serotonin yapımında kullanılır. Triptofan besinlerde bulunan, vücutta pek çok fizyolojik işlevi olan bir amino asittir. Triptofan ile birlikte omega-3, magnezyum ve çinko içeren besinler vücutta serotonin miktarının artmasını sağlamaktadır. Triptofan, serotonerjik sistem üzerinden duygu durumunu etkilemektedir.
Yapılan araştırmalarda düzelmiş depresyon hastalarında, akut triptofan eksikliğinin depresif yanıtı uyardığı görülmüştür. İyileşmiş depresyon hastalarında, mevsimsel duygulanım bozukluğu hastalarında ve hassas sağlıklı bireylerde, plazma triptofan düşüklüğünün ruhsal durumu olumsuz yönde etkilediği bulunmuştur. Araştırmalar depresyon tedavisi ile ilgili bazı başarısız çalışmaların nedenin, plazma triptofan düşüklüğü olabileceğini düşündürmektedir.
Peki hangi besinlerin içeriği triptofandan zengin ?
Triptofandan Zengin Besinler
Ton balığı
Somon
Peynir
Dana eti
Hindi
Yumurta
Süt
Yulaf
Ceviz
Yer fıstığı
Avokado
Ananas
Muz
Domates
Kakao
Açlık, yorgunluk, stres vücudumuzdaki serotonin düzeyini etkilemektedir. Böyle dönemlerde triptofandan zengin besinler ruh halimizin olumlu yönde etkilenmesine yardımcı olabilir.
Kolay sindirimi ile midenizi yormayan, vitamin ve mineral içeriği ile bağışıklığınızı güçlendirirken tatlı ihtiyacınızı giderebilecek MUTLULUK VEREN SMOOTHİE hazırlayalım.
MUTLULUK VEREN SMOOTHİE TARFİ
1 SB SÜT
1 ADET MUZ
3 YK YULAF
2 TAM CEVİZ
1 SİLME TATLI KAŞIĞI HAM KAKAO