MASKE TAKAN TEK KİŞİ

Pandemi salgını ile alınan kararlardan sonra millet maske takmaktan vazgeçti. Maske takanlar ise çok az. Aslında kalabalık ve özellikle kapalı alanlar da maske takmak gerekli. Enfekte bir kişi maske taktığında, soluduğu bulaşıcı parçacıkların büyük bir yüzdesi tutularak viral yayılma kaynağından durduruluyor. Maskelerin, çevresindekiler maskesiz olduğunda da kullanıcıyı koruduğuna dair çok sayıda kanıt bulunuyor. Bizim millet nedense maskeyi sevmedi. Uzak Doğu ülkelerinde maske kullanımı yıllardır yaygın. Bazı insanlar toplu taşıma araçlarında hastalık kapmamak için, bazıları da kronik hava kirliliğine karşı bunu kullanıyor. Uzak Doğu dışındaki ülkelerde ise dışarı çıkarken maske takmak pek rastlanan bir durum değil. Maskeler öksürme ve hapşırma yoluyla ortaya çıkan büyük damlacıkların yayılımını engelleyebilir. Maskelerin bir diğer faydası, takan insanların ağız ve burunlarına dokunamıyor oluşu. Böylelikle maske takan insanın, hasta bir insanın dokunduğu yüzeylerde kalan mikropları alması zorlaşıyor. Dün yolda yürürken bir abi yanıma yaklaştı ve size bir soru  sorabilir miyim? dedi. Bende sorun dedim ve şunları söyledi. –Siz niçin maske takıyorsunuz? Maske takan kalmadı. Bende şöyle bir cevap verdim. -Ben maskemi öncelikle kendimi ve daha sonra da etrafta dolaşan maskesiz vatandaşlarımızı da korumak için takıyorum. Pandemi bitinceye de kadar da maske takmaya devam edeceğim. Bana maske ile ilgili soru soran kişi de benimle aynı görüşte olduğunu belirtti ve yanımdan ayrıldı.
/////

AH! ŞU ASKERLİK

Askerden gelen bir büyüğünüz ya da BİR kardeşiniz varsa askerlik anılarını anlat anlat bitirememiştir. Her askere gidip gelen insanın anlattığı olaylar genelde havalı olaylardır. Sizlerde pek fazla inanmayın askerden gelen insanların hikayelerini hepsi Rambo olarak askerlik yaptığını söyler ama hemen hemen hepsi ya sebze soymuştur ya da bulaşık yıkamıştır.

Bazı anılar: - Asker de üçüncü günümüz, kantine bir uzman çavuş girdi. Ehliyeti olan var mı? dedi. Balıkesirli elini kaldırdı. Sonra elemana garajdaki arabaları yıkattılar.

-Askerliğimin bitmesine 2 ay kalmış. Başçavuş geldi, bölüğe seslendi. Mıntıka temizliği yapılacak. Gönüllü var mı? ben ve iki arkadaşım el kaldırdı. Başçavuş bunun üzerine, gönüllü üç kişi kalsın, diğerleri kürekleri alıp mıntıkaya…

- Resim öğretmeniyim. Alay komutanı gece üçte beni kaldırıp, kızının resim ödevini yaptırmıştı. “Konu: Pazar'da gördüklerinizi çiziniz idi:”

-Bana zimmetli köpek öldü. Otopsiye gitti. Gıda zehirlenmesi çıkınca üç gün disko da kaldım.

-Ağrı dayız. Hava kar, yağmur. Nöbetçi Çavuşu geldi, herkes bahçeye komutandan emir geldi bahçe sulanacak dedi.