KURTARILMAYI BEKLEYEN MEKTEP

“Kepsut Ziraat Mektebi”

Geçtiğimiz Pazar günü havayı güzel bulunca bende Kepsut- Recepköy yolu üzerinde bulunan bir dönem askeri kışla olarak da kullanılan Kepsut Ziraat Mektebi’ne gitmek için yola çıktım. Mektep zamanında mera ve arazisi, bağ, bahçe ve fidanlıkları, laboratuarları, tarım araç ve gereçleri, tamirhanesi ile göz kamaştıran bir okul olarak açılmış. Ben gittiğimde ise, motosikletle dolaşan iki, üç kişi vardı. Hemen girişte ki boş havuzun yanına yakın yerde park etmiş üç araç vardı. Bu arkadaşlar da araçlarının içinde alkollü içecek kullanıyorlardı. Motosikletle gezinen arkadaşlarda son bölümdeki yıkık okul harabesini mesken tuttular ve onlarda alkollü içeceklerini çıkararak içmeye başladılar. Mektep çevresinde gezerken yerlere atılmış şarap şişeleri de dikkatimi çekti. Bu kadar güzel tarihi bir kalıntının göz göre göre yok olması gerçekten hiç hoş değil.

Bu bina neden önemli?

Osmanlı Döneminde inşa edilen bu bina, Cumhuriyet Döneminde Türkiye’de kurulan ilk Ziraat mektebi olduğu için önemlidir. Fenni ahırı da bulunan bu mektebin açılışı 1915 yılına dayanıyor. Önce çiftlik Mektebi olarak kurulan okul, Yunan işgali günlerinde kapatılmış, kurtuluşu izleyen günlerde yeniden Kepsut Ziraat Mektebi adıyla açılmış.

Bu okulda kurulan örnek çiftlik tam anlamıyla, en son bilimsel çalışmaların ışığında çevreden gelen öğrencilere eğitim verirken, aynı zamanda öğrencilere hayvan yetiştirmeyi, bunların hastalıkları ile mücadele etmeyi, çevrede kurulan bağda her türlü meyve yetiştirmeyi, kurutup saklamayı, konserveciliği, tarlaları en uygun ve fenni biçimde ekmeyi ve arıcılığı da öğretmeyi sürdürmüştür. Ziraat Mektebi, rasathanesinde hava tahmini yaparak köylünün ve çiftçinin hava şartlarına karşı tedbir almasını sağlamıştır. Okul, masrafları fazla olduğu gerekçesiyle 1927 Ağustos ayında geçici olarak 1928 yılında ise tamamen kapatılmıştır. Öğretmenleri, öğrencileri ve çok değerli tarım aletleri Bursa’ya gönderilmiştir. 

Kepsut Ziraat Mektebi binaları bir süre boş kaldıktan sonra askeriyeye devredilerek, askeri birliklere kışla ve karakol görevi yapmıştır. Bina Kepsut'un tarihi kalıntıları arasında oldukça önemli bir yere sahip olmakla beraber arazi şu an piknik ve mesire yeri olarak kullanılmaktadır. Mektebin okuduğunuz gibi çok iyi. Uzun süre hizmet veren bu bina kapatıldıktan sonra bu metruk, virane hale gelinceye kadar hiç mi kimse görmedi? 2017 yılında ki haberlere baktığımızda bu mektep için bir proje hazırlanmış ve para ayrılmış. Ancak; ben mekteple ilgili yapılan bir çalışma göremedim. Proje belki de iptal edildi veya bir problem çıktı başlanamadı. Yıllar önce belediyeye devredilen bu yer kurtarılmayı bekliyor.