KORONA-PANDEMİ BİTTİ Mİ?

İki yıla yakın süredir toplumları perişan eden, bıkkınlık veren, yaşamlarını zehir eden, ekonomik çöküntülerini de beraberinde getiren pandemi bitti diye düşünenlerin sayısı çok arttı. Dün çarşıda gezerken bir arkadaşım bana seslendi ve etrafıma bakmamı söyledi. Baktım ve sordum: Neye bakıyorum? Senden başka maske takan yok dedi. O zaman gerçekten fark ettim ki, sadece maske takan tek kişi benim. ! Evet, bazı devletler korunma önlemlerini kaldırdılar, toplumlara adeta, “Buyurun; maskelerinizi çıkarın, eskisi gibi yaşamınıza devam edin.” dediler. Bazıları da; “Aman dikkat, biraz daha dayanın, sabredin. Aldığımız, uzun süredir alışarak uyguladığınız önlemleri devam ettirin, sizlerin sağlığı her şeyin üzerindedir.” dediler.

 Paradoksun bu kadarı da fazla değil mi? Hangisi doğru bu önerilerin? Tabi ki devletlerin, hükümetlerin kendi bakışları, görüşleri toplumların yönetilmeleri, rahat ettirilmeleri, büyük önem arz eder! Ülkemiz gibi, koruyucu önlemleri kaldıran uygar ve ekonomik güçleri yeterli devletler, bilimsel gerçekleri görerek, bir süre daha koruyucu önlemlerini makul bir şekilde devam ettirme kararı aldılar.

Sağlıkçılara göre; Covid-19, SARS2 pandemisi hakikaten eski şiddetini kaybetti, ölümler eskisi gibi fazla değil. Hasta olanların sayılarında verilen rakamlara göre oldukça düşüş var. Toplumların büyük kısmının aşılanması, hastalık yapan virüsün varyantları ile hastalık yapmaları, hastalığın bulaşma hızında yükselme olmakla birlikte, daha katlanılabilir semptomları ile insanoğlunu aldatsa bile pandemi özelliklerini henüz kaybetmedi.

Pandeminin Güncel Durumu

Madalyonun diğer yüzüne bakalım. Tüm dünyada hastalık devam ediyor. İngiltere’de mortalite sayısı 6.000 leri buldu. Avrupa’da vaka sayılarında artış var. Memleketimizde de artış var. Ancak resmi rakamlara yansımadığı için gerçek sayıları bilmiyoruz. Sürü bağışıklığına terk edildiğimiz açık. Kayıt dışı her evde COVID / OMICRON / DİĞER varyantlarla hastalığı geçirenlerin sayısı belli değil. Ağır vakalar hastanelere yönlendiriliyor, diğerleri evlerinde testlerini de yaparak kendilerine tanı koyuyor, tedavilerini yapıyorlar. Mevcut varyantlara yenileri eklendi. Genomik yapılarına göre BA1, BA2.16, BA.3, BA.5, DELTA, OMICRON BA1,-BA2, BA4, BA5 varyantları ile Güney Afrika, Belçika, Almanya, Danimarka, İngiltere’de pandemi devam ediyor. Semptomlar bazı kişilerde hafif oluşsa da, ağır hastalık tabloları, ölümler görülüyor. Hastalığın hafife alınacak tarafının olmadığı çok açık. Covid enfeksiyonunda ve geçirilmiş covidin bugüne kadar insanda yaptığı, bilmediğimiz hastalık ve tahribatlarını yeni öğreniyoruz.

SONUÇ: PANDEMİ SONA ERMEMİŞTİR. BULAŞTIRICILIĞI YÜKSEK, SEMPTOMLARI TOLERE EDİLEBİLİR OLARAK DEVAM ETMEKTEDİR. HASTALIK GEÇİRENLER TEKRAR YAKALANABİLİRLER. EKSİK AŞINIZ VARSA KESİNLİKLE TAMAMLAYINIZ. KİŞİSEL KORUYUCU ÖNLEMLERİ (MASKE, MESAFE, EL VE BEDENSEL HİJYEN) İHMAL ETMEYİNİZ. KALABALIK TOPLULUKLARDA BULUNMAMAYA ÇALIŞINIZ. BU ÖNLEMLER SİZİ DİĞER (ÜSY) ENFEKSİYONLARINDAN DA KORUYACAKTIR. AÇIK HAVA VE SPOR YAPARKEN MASKESİZ OLABİLİRSİNİZ. PANDEMİYİ VE GEÇİRİLEN KUŞKU VE SIKINTILARI GÖZ ARDI EDEREK, REHAVETE KAPILMAYINIZ. DİKKATLİ OLUNUZ.

NOT: “Özel Sen Jorj Avusturya Hastanesi, Hastane Enfeksiyon Komitesi Kurulu Başkanı,  Engin SEBER” in bilgilerinden yararlanılmıştır.