KAVUN KOKUSU

Bir kavun dilimini elimize aldığımızda, lezzetinden önce, içine yerleştirilmiş güzel kokusu büyüler bizi. Bu koku, kavunun etrafa yaydığı moleküllerden başka bir şey değildir.
Kokusunu alabildiğimiz her nesne etrafa buhar şeklindeki koku moleküllerini yayar. ‘’Kokusunu alabildiğimiz’’ diyoruz çünkü her maddenin kokusunu alamıyoruz.
Örneğin; buharlaşmayan bir madde olan çelik, bir koku yaymaz etrafına. Havalar sıcakken çiçeklerin kokusunun bize daha kolay ulaşmasının nedeni de bu buharlaşma olayıdır.
Burnumuz koku molekülleriyle, posta pulu büyüklüğündeki özel dokular aracılığıyla temasa geçer. Bir kavunun yüzeyinden buharlaşıp havada uçarak burnumuza ulaşan moleküllerin hedef tahtası bu dokulardır.
Beynin biraz aşağısında bulunan bu dokuların yüzeyinde, tüy şeklinde koku alıcılar bulunur. Bu alıcı hücrelerin her biri, koku molekülünün belli bir bölümüyle temas eder. Bu şekilde toplanan bilgiler beyne iletilir. Böylelikle bizim yüzlerce kelimeyle ifade edebildiğimiz koku alma mucizesi saniyeden daha az bir sürede tamamlanır.

CÖMERTLİK
* En hayırlı cömertlik, ihtiyaç sahibini bulup ona vermektir. (Ebu Süleyman)
*İstendiği zaman vermek iyidir. Ancak; ihtiyaç içinde olanın durumunu kavrayarak o istemeden vermek daha iyidir. (Halil Cibran)
***Cömertli, çok vermekten ziyade, zamanın da vermektir. (La Bruyere)

//////

FUAR DEDİK

Geçtiğimiz günlerde yayımlanan bir yazımda Fuar dedik, Balıkesir Kahvaltı Festivali oldu. Bende arkadaşlarımla beraber festivali gezenler arasında idim. Güzel düşünülmüş ve uygulanmış. Festival alanı bize eski Balıkesir Milli Fuarı’nı anımsattı. Tıpkısının aynısı olmasa da amaç farklı da olsa çok benziyordu. Fuar fikrimizi söyledik ortaya attık bunu duyacak olan ve gerçekleştirecek olan herkesin bildiği gibi Büyükşehir Belediyesi. Fuar işi olmaz diyenlere başka bir önerim daha var. Fuar yerine Atatürk Parkında değişik zamanlar da bir hafta süreli Balıkesir süt, peynir, zeytin, kuzu,yöresel yemek ve tatlı festivali düzenlenebilir.
Ankara’dan, Gaziantep’den, Kahramanmaraş’tan ve diğer illerden gelip ilimizde ürün satacaklarına bizim insanımız Balıkesir’li kardeşimiz peynirini, zeytinyağını, zeytinini  tanıtsın ve satsın. İlk gün bir kortej yürüyüşü olur. Korteje Tülü Tabaklar eşlik eder. Sembolik deve (Karakaçan) ve çeşitli firmalar ürünleri ile arabalar içinde geçerler. Festivale adını veren bütün ürünler parkta açılacak pavyonlarda sergilenir. Satışa sunulur. Konser ve halk oyunları etkinliği yapılır. Tiyatro büyükler için ve küçükler için getirilir. Buna benzer etkinlikler ilçelerimizde yapılıyor. Ancak, yöresel kalıyor.