JET İMAM VE TERAVİH NAMAZI

Ramazan ayının en önemli olaylarından biri de Teravih Namazıdır. Bazı kişiler namazın uzun sürdüğünü düşünerek kısa sürede kıldıran imamları (camileri) tercih etmektedir. Zamanın birinde yedi dakikada Teravih kıldıran imam cemaatten dayak yemişti. Bizim buralarda jet hocalar zaman zaman gündeme gelse de öyle yedi dakikada kıldırana henüz rastlamadık. Bazı illerde ise jet imam ve hızlı kıldırma olayı müftülüklerin takibinde. Bir il müftüsü şöyle demiş: "Halk arasında 'jet imam' olarak bilinen ve 'ne kadar hızlı kıldırırsa o kadar fazla cemaatin geldiği' gibi bir intiba oluşan camilerimiz takip altındadır. Kesinlikle böyle bir şeye müsaade etmeyeceğiz".

TERAVİH NAMAZI NASIL KILINMALIDIR?

Teravih Namazı ne hızlı nede yavaş kıldırılmalıdır. Namaz hızlı kıldırma furyasına kurban edilmemelidir. Aslında bu namazın diğer namazlardan daha seri kılınmasına izin verilmesi, Allah'ın bizler üzerindeki şefkatinin ve merhametinin bir sonucudur. Bunda bir sınır elbette vardır. Kıraati, rükünleri, tadil-i erkanı atlayan, kestirmeden giden, düz geçen bir kılınış şekli değildir bu. Çok yavaş kıldırarak cemaati yormak ve sıkmak da değildir.

Geçtiğimiz yıllarda Teravih Namazının iki rekat da bir selam verilerek kılınması istenmiş, ancak; bu durum itibar görmemişti. Şu anda Balıkesir’de ki camilerde dört rekatta bir selam verilerek kılınıyor. Son yıllarda ortaya çıkan dikkat çekici bir durum ise şu: Cemaatten bazı kişiler sekiz rekat Teravih kıldıktan sonra camiden çıkıyorlar ve bunların sayısı gittikçe artıyor.  Bu yapılan davranışta bir yanlışlık yoktur. Teravih namazı nafile bir ibadet olduğundan, farz gibi telakki edilmemelidir. Bu nedenle, yorgunluk, meşguliyet ve benzeri sebeplerle, teravih namazının evde 8, 10, 12, 14, 16 veya 18 rekat kılınması halinde de sünnet yerine getirilmiş olur. Hz. Peygamberin (s.a.s.) kıldığı teravih namazlarının kaç rekat olduğu konusunda, üzerinde ittifak edilen bir rivayet bulunmamaktadır. Önemli olan bir şekilde bu namazı kılmak ve mübarek Ramazan ayında daha çok sevap kazanmaktır.

Yıllar önce Teravih Namazına gitmiştim. O zaman camide görevli olan imam arkadaşı namazdan önce motive (!) ettiler ve arkadaş da Teravih Namazının yirmi rekatını bir defa da kıldırdı. Bende hayatımda ilk kez böyle bir şey yaşamış oldum. O zaman camide yanımda bulunan bir amca camiden çıktıktan sonra bana yetmiş altı yaşındayım bu yaşa kadar hiçbir kerede Teravih Namazı kılmadım demişti. Yazımı buna uygun bir hikaye ile bitireyim.

ÜZÜLME BİRADER!  İri yarı bir adam olan Şair İzzet Molla, Fatih Cami’in de Teravih Namazı kılıyordu. İmam çok aceleci olduğu için nefes nefeseydi. Namazın ortalarına doğru bir adam geldi. İmamın selam verdiğini görünce, -Eyvah, yetişemedik diye hayıflandı. Bunu duyan İzzet Molla şu espriyi yaptı. –Üzülme be birader. Bizi içeride olmamıza rağmen yetişemedik.