İYİ İNSAN OLMAK!

Yaşadığımız dünyada, iyi ya da iyiliksever olmaya çalışma fikri neredeyse saflık gibi algılanıyor ve beraberinde fazla ağırbaşlılık, ruhsuzluk, hatta sıkıcılık gibi çağrışımları getiriyor. İyi olabilmek hem birey hem de toplum için hayati bir öneme sahiptir. Ama bizler, daha fit olabilmek için spor salonlarına gitmeyi gayet normal bulurken, daha iyi birisi olmak için çalışabilmeyi çok garip, hatta ürkütücü buluyoruz.

Çünkü bize göre iyi olabilmek için yapılması gereken bir şey yok. Toplumun algısına göre birisi ya iyidir, ya da değildir; bu iş alıştırmayla, çalışma ile olmaz. Halbuki bu son derece yanlış bir düşünce kalıbı; nasıl ki vücudumuzun geliştirilebilen kasları varsa, etik yanımızın da geliştirilebilen yönleri vardır. Dolayısıyla, aslına bakarsanız iyi olmak üzerinde çalışabilecek bir olgudur.

Eğer gelecekte bir etik salonu olsaydı, bizler de aynı spor salonunda olduğu gibi, düzenli şekilde egzersizler yaparak kendi iyilik kaslarımızı geliştirebilirdik. Böylece hayatı başkalarının açısından da görebilir, tartışmalarda alttan alabilir, sabır abidesi kimselerin nezaketine ve ikili ilişkileri yürütebilme biçimine özenir, ümitsizliği umuda çevirebilmeyi öğrenebilirdik.

Belki salonlar yok, ama günümüze ışık tutan etik reçetelerimiz var. Aslında bunun bilimsel bir ölçeği olmasa da, çabalarımızın iyiye yönelmesini sağlayacak bir liste bize iyi olmanın anahtarını sunabilir.  Şimdiye kadar hepimiz daha iyi hayatlara sahip olmak istedik, ama çok azımız daha iyi bir insan olabilmeyi arzuladı. Belki de artık daha iyi biri olma mevzusunun hak etmediği kötü itibarını tersine çevirme zamanı, ne dersiniz?

İYİ OLMANIN ALTIN KURALLARI

Sabırlı ol, empati yap, nezaket göster, neşeli ol, kendini bil, bağışlayıcı ol, umudunu kaybetme, güvenilir insan ol, insanların gıybetini yapma. Özgün bir insan ol. İnsanları insafsızca yargılama çünkü onların neler yaşadığını bilmiyorsun. İnsanlara sana yapılmasını istediğin gibi davran. Saygılı ol. Her şeyden şikayetçi olma.

İyi bir insan olmak, başkaları için bir şeyler yapmaktan çok daha fazlasıdır. Evrene pozitif enerji göndermeden önce kendini kabul etmeli ve sevmelisin. Neyin iyi olduğu ve neyin iyi olmadığı konusu filozoflar tarafından yüzyıllar boyunca tartışılagelmiştir ve pek çok insan bunun sadece nazik olmaktan çok daha karmaşık olduğunu görmüştür. Herkesin hayat yolculuğu farklı olsa da, iyi olmak kendini keşfetmekle ve dünyadaki rolünle yakından ilişkilidir. Gerçekten iyi olmak için, 'iyiliğin' senin için ne anlama geldiğini düşünmelisin. Belki bu, başkaları için iyilik yapmaktır veya sadece dürüst ve nazik bir kişi olmaktır.

NOT: İyi insan doğru insan olmayabilir. Bunu da unutmayalım.