IĞDIR DA NE YENİR?

Iğdır, oldukça geniş ve özel bir mutfağa sahiptir. Yemekleri Doğu Anadolu Bölgesi'nin kültürünü yansıtmakta ve sınırı bulunan üç ülkeden de bu anlamda etkilenen bir mutfak kültürünü geliştirmektedir. Yemekleri çoğunlukla et ve protein ağırlıklıdır. Yöresel yemekler ilçelere bağlı olan köylerde yapılmakta ve tüketilmektedir. Ancak Doğu Anadolu Bölgesi'nin tamamına ve diğer bölgelere de ününü salmış yemekleri bulunmaktadır. Iğdır'ın meşhur yemekleri şunlardır; kuymak, patlıcan reçeli, paça, kavut, bozbaş, ekşili pilav, taş köfte, işkembe kavurma, hörre, fetir, omaç helvası, katlet, tavuk şorva.

Kuymak: Genellikle Karadeniz Bölgesi'nde yapılan kuymak, Iğdır'da tamamen yerli halkın kendine has bir şekilde yaparak tükettiği ve bölgenin özel tatlarını da içerisinde barındıran bir besindir. Kuymak genellikle kahvaltılarda tercih edilmektedir. Iğdır kuymağının içerisinde; tereyağı, sarıkök, un, tuz ve su bulunmaktadır. Genellikle köylerde ve evlerde yapılan bir lezzettir. Deneyebileceğiniz herhangi bir işletme yoktur. Yapılış maliyeti ise oldukça uygundur.

Kavut: Kavut aşı olarak da bilinen kavut, tam olarak Doğu Anadolu mutfağına ait özel bir tattır ve Iğdır'dan diğer şehirlerimize de yayılan bir yemektir. Hem doyurucu hem özel bu lezzeti Iğdır'ın köylerinde deneyebilirsiniz. İçerisinde; kavut unu, su, şeker ve tereyağı bulunmaktadır. Lezzetli bir yemek olmasının yanı sıra az malzeme ile yapılabilen pratik bir yemektir. Kahvaltıda sıklıkla tüketilmektedir.”Kavutu denemek istiyorsanız Aralık ilçesinin köylerini ziyaret edebilirsiniz.”

Bozbaş: Bozbaş, Iğdır'ın en sevilen yöresel lezzetlerindendir. Iğdır'da sıklıkla yapılan ve tüketilen bozbaş çok doyurucu bir yemektir. İçerisinde; kemikli et, nohut, soğan, patates, yağ, salça, zerdeçal, pul biber ve tuz bulunmaktadır. Bu doyurucu lezzet daha çok köylerde ve evlerde yapıldığı için özel işletmelerde deneyebileceğiniz bir yemek değildir.

Ekşili Pilav: Iğdır'da sıklıkla tüketilen ekşili pilav, oldukça farklı bir tada sahiptir ve çok doyurucu bir yemektir. İçerisinde; bulgur, soğan, yoğurt, tereyağı, salça, ebegümeci, dereotu, maydanoz, nane, tuz, pul biber ve karabiber bulunmaktadır. Farklı bir lezzet olduğu için diğer şehirler de Iğdır'ın ekşili pilavından etkilenmişler ve mutfaklarına taşımışlardır. Ekşili pilav yöresel bir yemektir ve diğer pilavlar gibi lokantalarda bulunmamaktadır.

Taş Köfte:Taş köfte, Iğdır'da sevilen bir lezzettir ve tadıyla adını duyurmayı başarmıştır. Doğu Anadolu Bölgesi'nin mutfağında yer alması sebebiyle acılı bir şekilde servis edilen taş köfte ufak porsiyonları ile bile doyurucu bir özelliğe sahiptir. Taş köftenin içerisinde; kıyma, soğan, pirinç, bulgur, yumurta, maydanoz, salça, patates, un, tuz, karabiber, kekik ve pul biber bulunmaktadır. Baharatıyla zengin olan taş köfte acı içeriği ile antioksidan özellik de belirtmektedir.

İşkembe Kavurma:  Doğu Anadolu Bölgesi'nde sıklıkla yapılan işkembe kavurma Iğdır'ın mutfağında da yerini almıştır. Çok sevilen ve sık tüketilen işkembe kavurma evlerde yapılan yöresel bir lezzettir. Her restoran ve lokantada bulunmamakla birlikte günün istediği öğünü tüketilebilen bir alternatiftir. İşkembe kavurmanın içerisinde; işkembe, soğan, biber, domates, sarımsak, yağ, tuz ve pul biber bulunmaktadır. Hastalara şifa niyetiyle tüketilen işkembe kavurmanın tadına mutlaka bakmalısınız.

Hörre: Iğdır'da çok fazla çeşitlendirilerek yapılan ve tamamen yöresel bir lezzet olan hörreyi mutlaka denemelisiniz. Çeşitli aromalar ve tatlar ile birleştirilebilen bu lezzet köy evlerinde ve şenliklerde mutlaka yapılmaktadır. Hem doyurucu hem de şifalı olduğuna inanılan özel bir tattır. Hörrenin içerisinde; tereyağı, tuz, karabiber, salça, un ve su bulunmaktadır. Az malzeme ile hızlı bir şekilde yapılabilmektedir. Yöresel bir lezzet olduğu için herhangi bir lokantada bulunmaz. Hörreyi denemek için yayladaki şenliklere katılabilir ya da köy evlerini ziyaret edebilirsiniz.
Fetir: Fetir, Iğdır ve çevre illerinde yapılan bir tatlıdır. Genellikle ülkemizin Doğu bölgesinde yapılan fetir tatlısı, ününü hemen hemen her yere yaymıştır. Yöresel bir lezzet olmasının yanı sıra çok sevildiği için Iğdır'ın her yerinde de tüketilmektedir. Fetirin içerisinde; süt, yumurta, tereyağı, tuz, maya ve un bulunmaktadır. Fetir çok lezzetli ve pratik bir tatlıdır.

Omaç Helvası: Özel günlerde sıklıkla yapılan omaç helvası, Iğdır'da çok sevilen ve Doğu Anadolu mutfağında sıklıkla tüketilen bir tatlıdır. Oldukça farklı bir lezzete sahip olduğu için büyük ilgi gören omaç helvasını Iğdır'a gittiğinizde mutlaka denemelisiniz. Genellikle restoran ya da işletmelerde değil de evlerde yapılan omaç helvası özel günlerin ve sofraların vazgeçilmezidir. Hafif bir tatlıdır ve çok pratiktir. İçerisinde ise; un, tereyağı ve sıvı yağ vardır.

Katlet: Bir köfte çeşidi olan katlet Iğdır'ın mutfağına Kars şehrimizden taşınmıştır. Ancak Iğdır'da daha farklı ve daha yoğun baharatlar kullanılarak yapılmaktadır. Katletin içerisinde; kıyma, patates, tuz, karabiber, soğan, domates, biber ve yağ bulunmaktadır. Iğdır'dan komşu ülkelere de taşınan bir lezzettir.

Tavuk Şorva: Tavuk şorva, Iğdır'ın tam anlamıyla yöresel bir şekilde köy evlerinde yapılan ve tüketilen bir yemeğidir. Hem doyurucu, hem lezzetli hem de şifa deposudur. Özellikle kış aylarında tüketilen bu yemek yapılışında da malzemelerinde de Doğu Anadolu Bölgesi mutfağının izlerini taşımaktadır. İçerisinde; baget, patates, biber, soğan, salça, pul biber, kırmızı biber, tuz, sarıkök, tereyağı ve sıvıyağ bulunmaktadır. Yoğun içeriği ile ufak bir porsiyonu bile doyurucudur. Köylerde ve evlerde yapıldığı için herhangi bir işletmede denemeniz mümkün değildir.