GELECEKLE İLE İLGİLİ HAYAL KURMAK

Eskiden hayal kuranlara bir sürü laf söylenirdi. Gün geçtikçe hayal kurmanın önemi ortaya çıktı. Artık, günümüzde hayal kurmak önemli bir hale geldi ve gelecekle ilgili kurduğumuz hayaller de gerçekçi ve güçlü olmalıdır. Hayaller artık geleceğe açılan kapılardır. Hayal etmekten ve yaratıcı fikirler ortaya atmaktan ve bu kapılardan geçmekten hiç çekinmeyin. Gelecek, artık hayal kurmak ve onları gerçekleştirmek üzere harekete geçenlerle şekilleniyor.

 “İcat edilebilecek her şey icat edildi.” Bu cümle söyleneli 100 yılı geçti. Dönemin ABD Patent Dairesi Başkanı Charles H. Duell tarafından dile getirilen bu cümle günümüzde bize ne kadar anlamsız gelse de o yıllarda bir hayli geçerli idi. Gördüğünüz gibi icat edilen ve edilecek o kadar çok şey var ki.

Evet, gelelim hayallere. Altıeylül sınıfı 4ncü sınıftayız. Öğretmenimiz Leman Hanım, bize oklasik soruyu soruyor. Büyüyünce ne olacaksın? Ne iş yapacaksın? Herkes o yıllarda doktor, subay olmak isterdi. Bana sıra geldi ben öğretmen olmak istediğimi söyledim. Daha sonra yanımdaki arkadaşım Muhittin söz aldı ve at arabacısı olacağını söyledi. Bunun üzerine bütün sınıf gülüştü. Öğretmenimiz Muhittin’i dinlememiz gerektiği belirterek, ona şunu sordu: Neden at arabacısı olacaksın? Öğretmenim, aslında ben taksici olmak istiyorum. Taksi durağım olsun, birçok taksim ve şöförüm olsun istiyorum. Ancak; şu anda bunları alamam. Alacak param yok. Önce at arabası alacağım, çalışacağım para biriktireceğim ve fayton alacağım. Daha çok çalışıp taksi alacağım. Bu yüzden at arabacısı olmak istiyorum, dedi. Sınıf konuyu pek anlamasada öğretmenimiz Muhittin’i yerine oturttu ve umarım olursun, ne güzel bir isteğin var dedi.

Aradan yıllar geçti. Muhittin’i Milli Kuvvetler Caddesinde gördüm. Nerelerdesin? Hiç görüşemiyoruz, dediğimde Viyana’da  yaşadığını ve taksicilik yaptığını söyledi. Bunun üzerine bende at arabacısı olma isteğini hatırlattım. Güldü ve şöyle dedi: O benim hayalimdi, at arabacısı olamadım ama Viyana da taksici oldum ve bir taksi şirketi kurdum. Yanımda çalışanların tamamı da Türk dedi.Muhuttin’in hayalleri gerçek olmuştu.  Bizim ülkemizin “Dünyayı değiştireceğine” inanan çok daha fazla gence ihtiyacı var. Kendine güvenen, hayal kurabilen, ileri görüşlü, fikrine inanan ve savunan bir gençliğin olması ve yetişmesi ülkemiz için çok önemli.