EVLİYALAR ŞEHRİ BALIKESİR

Balıkesir'de 15 türbe bulunmaktadır. Evliya; dost, arkadaş, itaatkâr ve işi üstlenen kişi anlamına gelmektedir. Evliya, veli kelimesinin çoğuludur. İslami terminolojide veli; Allah’ın sadık dostu ve sevgili kulu demektir. Evliya, Allah’ın şeriatına bağlı, hak ve hakikate âşık kimsedir. Velayet; muhabbet, yardım ve Allah'ın emirlerini tebliğ etmektir. Evliyaların kerameti olur. Evliyanın her sözü, her hareketi İslam’a uygundur. Yanında bulunan kimselerin kalplerinde Allah korkusu ve Allah sevgisi hâsıl olur. Onun yanında duranın günah işleme arzusu yok olmaya başlar. Evliyaların itikadında bozukluk olamaz.
Evliyalar bütün kötü huylardan uzaktır. İyi huylarla süslenmiştir. Kendisine zulmedeni affeder, darılana iyilik ve ihsanda bulunur. Onda mal, mevki ve şöhret hırsı bulunmaz. Övülmeyi sevmez. Yerilmekten korkmaz. Tevazu sahibidir. Kendisini kimseden üstün görmez. Hiç kimseyi aşağılamaz. İlim sahibidir, ihlâsla amel eder. Kimsenin zararını istemez. Herkese merhamet eder, acır. İnsanların saadeti için çalışır. Sözünde durur. Emanete riayet eder. Kimseye hıyanet etmez. Suizan, gıybet ve fitneden kaçar. Haklı olsa da münakaşa etmez. Belalara, sıkıntılara göğüs gerer. Nimetlere şükreder. Ehline danışarak iş yapar. Günah işlemekten ve bilhassa imansız gitmekten çok korkar. Çok istiğfar, tövbe  eder. Kısacası evliya en iyi insan demektir. Bir kimse tatlı dilli, güzel ahlaklı, güler yüzlü, cömert ve merhametli ise, hiçbir konuda münakaşa etmiyorsa, özürleri kabul ediyorsa ve herkese merhamet ediyorsa ise onun veli, evliya olduğu düşünülmelidir.
BALIKESİR EVLİYALARI
Ahmed Dede, Fevzi Dede, Doğru Hasan Dede, Bandırmalı Ali Rızâ Bezzâz, Çatalbaşoğlu Haydar Efendi, Eğribozlu Mustafa Efendi, Enisî Mustafa Efendi, Hasan Baba, İbrahim Dede, Muhyiddin Rumi, Muridoğlu Mustafa Aczi Efendi, Pir Ali Efendi, Sinan Dede (Burhaniye), Sinan Dede, Şeyh Lütfullah, Şeyh Hüseyin Dede ve Şeyh İbrahim Dede ve Veli Şemseddin.