ESKİ UÇAK YOKTUR

Türk hava kurumu (THK) için. Uçakları eski diyorlar. Eski uçak yoktur, bakımsız uçak vardır. Bu kurumun kurucusu kimdir? Mekânı cennet olsun. Atatürk değil mi? Bu kurum ilk kadın pilotu yetiştiren kurumdur. Şimdiye kadar orman yangınlarında başarı sağlamış bir kurudur. Bu kuruma kayyum ataması yapılıyor. Amaç bu kurumu itibarsızlaştırmaktır. Helikopter ile yangın söndürmek o kadar başarılı olmaz. Fakat yangın söndürme uçakları ile başarı oranı çok yüksektir. Kiralık yangın söndürme uçaklarının pilotu da yabacı pilotlardır. Kendilerini garantiye almak için. Suyu yüksek irtifadan bırakırlar. Su yangın alanına ulaşana kadar su buharlaşır. Ve söndürme oranı düşük olur. Çünkü yangın kendi ülkesinin yangını değildir. Yerli pilotlar ise yangın söndürme uçakları ile suyu daha alçak irtifadan bırakarak suyun buharlaşmasını önlerler. Bir atasözümüz vardır. Kaybolan bir eşeği eşek sahibinden başkası şarkı söyleyerek aralar denir. Onun için kaybolan eşeği kendin arayacaksın. Kendi topraklarında çıkan yangını başkasına söndürtürsen. Başarı oranı çok düşük olur. Kendi başını kendi tırnaklarınla kaşıyacaksın. Başkasının tırnağı sana faydalı olamaz. Yüz ölçümü bizimden az olan Yunanistan’ın bile 29 tane yangın söndürme uçağı var. Yangında yangın uçaklarının başarı oranı çok yüksektir. Helikopter yangın uçakları kadar suyu alçak irtifadan bırakamaz. Yine de hiç yoktan bin kat iyidir.  THK’nın uçakları yangın söndürme uçaklarıdır. Cumhurbaşkanı uçakları falan yok nereden çıkarıyorsunuz bunları diyor. Yerli ve milli olduklarını söyleyenler. THK uçaklarını ihaleye sokmamak içi 5 ton su haznesi olanları tercih ediliyor. THK uçaklarını haznesi 100 litre eksik. Şimdi bir yerli yangın söndürme uçağı ile yabancı yangın söndürme uçağının karşılaştırmasını yapalım. Arada 100 litre su fazlalıkları var. Yabancı yangın söndürme uçağı pilotu kendini garantiye almak için suyu yüksek irtifadan bırakır. Su yangın alanına ulaşana kadar buharlaşma olayı gerçekleşir. Yerli malı uçak ise daha alacak irtifadan suyu bıraktığı için buharlaşama daha az olacaktır. İşte aradaki 100 litre su farkını kapatacaktır. THK uçakları bakıma muhtaç ise. Kiralamaya vereceğiniz parayı verirsiniz THK’na uçaklarının bakımını yaptırırlar. Ellerin de faal uçaklar olduğu halde THK’na itibar etmiyorlar. Bu orman yangınlarında hayatların kaybedenlere Allah rahmet eylesin. Mekanları cennet olsun. Ailelerinin ve milletimizin başı sağ olsun. Bu hayatlarını kaybedenlerde şehit kabul edilmelidir. Milletin içi kan ağlıyor. Milletin evleri yanmış. Hayvanları yanmış. Her şeye ihtiyacı olan bir duruma düşmüş. Cumhurbaşkanı arabanın üzerinde millete çay atıyor. Bu yangın olayı ciddiye alınmıyor demektir. Çay sefa sürmek için kullanılır. Hangi birinizi böyle bir durumda çay içmek aklınıza gelir. Söyleyin Allah aşkına! Evinde ekmeği yok. Yiyecek bir şeyi yok. Çay yerine yardım paketi dağıtılsaydı makbule geçerdi. Saygılarımla.

Türküm, doğruyum, çalışkanım, ilkem, küçüklerimi korumak, büyüklerimi saymak, yudumu, milletimi, özümden çok sevmektir. Ülküm, yükselmek ileri gitmektir. Ey büyük Atatürk! Açtığın yolda, gösterdiğin hedefe, durmadan yürüyeceğime ant içerim. Varlığın Türk varlığına armağan olsun.

Türkiye laikti, laik kalacaktır. Ne mutlu Atatürkçüyüm diyenlere! Ne mutlu cumhuriyetçiyim diyenlere! Ne mutlu Türk milliyetçisiyim diyenlere! Ne mutlu varlığım Türk varlığına armağan olsun diyenlere! Ne mutlu demokratı diyenlere! NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE!

                                                            02 – 08 – 2021 Mustafa KOÇAL