DİŞ HEKİMİNİN YASAL SORUMLULUĞU

Bir arkadaşım dişini çektirmek için bir diş hekimine gidiyor. Diş Hekimi arkadaşın yanlış dişini ve sağlam dişini çekiyor. Durumu fark edince çürük olan ve çekilmesi gereken dişini de çekiyor. Çektiği sağlam dişin yerine implant yapıyor ve ücret almıyor. Bunu anlatırken yanımızda bulunan avukat arkadaşımız şöyle dedi: “Bana vekâlet ver. Dava açalım.” Yapılan bu tür hatalar taksirle yaralama suçuna giriyormuş ve bununla ilgili yargı kararları varmış.

ÖRNEK YARGI KARARI

“Mağdure ve babası yakınanın ortodontist hekimin düzenlediği diş çekim şeması ile E. Devlet Hastanesinde görev yapan diş hekimi sanığa başvurarak 4 nolu diş olan 1. azı dişinin çekilmesini istemeleri üzerine, sanığın mesleğinin gösterdiği özeni göstermeyerek 3 no lu diş olan kanin dişini çekmekten ibaret eyleminin… Taksirle yaralama suçunu oluşturduğu”…

Önemli bir konu daha var. Hasta ile Diş Hekimi parada anlaşamadı ve Diş Hekimi hastanın ağzından protezleri söktü. Bu durumda kast sorumluluğu oluşuyormuş. Bu tür durumlar hepimizin başına gelebilir en azından haklarımızı bilelim. Özellikle bir hastanede çalışan Diş Hekimlerinin bazılarının hastalara karşı takındıkları davranışları ve yaptıkları işleri yeniden gözden geçirmeleri gerekiyor diye de düşünmeden edemedim. 

ASKIDA EKMEK UNUTULMASIN

Türkiye'de aslında kökeni çok eskilere dayanan bir uygulamadır askıda ekmek. Sistem çok basit, fırına gittiğinizde 2 ekmek parası ödüyorsunuz fakat 1 adet ekmek alıyorsunuz. Ekmekleri de satın alırken şunu diyorsunuz: İki ekmek biri askıda. Ardından fırın sahibi sizin için askıya bir adet ekmek bırakıyor. Gün içinde ihtiyacı olan biri gelip "Askıda ekmek var mı?" diye soruyor. Eğer askıda ekmek varsa bu kişi ekmeği herhangi bir ücret ödemeden alabiliyor.

 Balıkesir'in birçok fırınında askıda ekmek var. Ancak son günlerde “Askıda Ekmek”  konusunda bir sıkıntı oluştu. İlimiz Karesi ve Altıeylül ilçe fırınlarında bu geleneğe, uygulamaya ekmek bırakanlar çok azaldı. Fırıncılar askıda ekmek yok diyemedikleri için kendileri fedakarlık yaparak ücretsiz ekmek vermeye devam ettiler.

Günümüzde daha yeni ortaya çıkmış gibi görünse de askıda ekmek bağışının kökeni Osmanlı’ya kadar dayanıyor. Maddi durumu iyi olan vatandaşların, ihtiyaç sahibi kimseleri incitmeden yardım etmelerini sağlayan bu uygulama ilimizde maalesef günden güne popülerliğini yitirmeye başladı ve fırınların çoğunda askıda ekmek kalmadı. İhtiyacı olan veya bir şekilde sokakta yaşamak zorunda olan, ekmek alabilecek gücü olmayan kişilere yardım etmek hepimizin görevidir. Bunu unutmayalım.

FIRINCILARA NOT: Mümkünse kişilere istedikleri kadar askıdan ekmek verelim. Özellikle ekmeklerin taze olmasına dikkat edelim. Ayrıca; askıda ekmek olmadığını hissettirmediğiniz ve gelenlere ekmek verdiğiniz hepinize teşekkür ederim.