DİKKAT! HIRSIZ VAR

Balıkesir de ev ve işyeri hırsızlıkları ile ilgili önemli ölçüde polisiye tedbirler alınsa da hırsız yinede hırsızlığını yapıyor. Halk olarak hırsıza karşı önlem almamız gerekir. Kulaktan dolma ve yanlış bilgilerle önlem almak mümkün değildir. Demir parmaklık, panjur gibi mekanik önlemler maalesef yeterli değildir. Yapılması gereken en önemli şey alarmdır. Kapım çok sağlam, sitede güvenlik görevlisi var, konut sigortası yaptırdım gibi düşünceler doğru bilinen yanlışlar dır. Zamanında bir noterin dairesine giren hırsız(lar) buldukları kasayı açamayınca merdivenlerden battaniye içinde oldukça gürültülü bir şekilde indirdikten sonra kaçıp gitmişlerdi.

Hırsızlıkla ilgili doğru bilinen yanlışlar

Yanlış: Demir parmaklık, panjur, kırılmaz cam beni hırsızlardan korur.

Doğru: Bu tür mekanik önlemler hırsızları ancak yavaşlatır. Mekanik önlemlerin yeterli olabilmesi için alarm sistemi ile desteklemeleri gerekir.

Yanlış: Oturduğum sitenin girişinde güvenlik görevlisi var, eve hırsız girmesi imkansız.

Doğru: Güvenlik görevlisi caydırıcı bir unsur olsa da içeri giren herkesi tanımak mümkün olmayacağı için kötü niyetli kişileri engellemek oldukça zordur.

Yanlış: Bizim evin kapısı kasa gibi sapasağlam.

Doğru: Tüm kapılar açılmak üzere tasarlanmıştır. Kapıda kaldığınızda bir çilingir açıyorsa, bir hırsızın da kapınızı açma ihtimali her zaman vardır.

Yanlış: Benim sigortam var, gerek yok.

Doğru: Sigorta ancak hırsızlık sonrası zararlarınızı karşılar, hırsızlığı engellemez, üstelik canınızı korumaya almaz. Sigorta ve alarm birbirinin tamamlayıcısıdır, alternatifi değil.

Yanlış: Güvenlik sistemleri pahalıdır.

Doğru: Hayır değildir. Abonelik sistemlerine artık yüksek bedeller ödenmiyor.

 

Yanlış: Ben 10’uncu katta oturuyorum, buraya hırsız çıkamaz.

Doğru: Türkiye’de yaşanan hırsızlık olaylarının yüzde 80’i kapıdan izinsiz girişler şeklinde gerçekleşmektedir. Hırsızlar, tırmanamayacakları kadar yüksek mekanlara kapıyı ya da kilidi kırarak girebilmektedir.

Yanlış: Evde her zaman birisi oluyor, ev hiç boş kalmıyor.

Doğru: Türkiye'deki hırsızlık girişimlerinin önemli bir kısmı hane halkı evdeyken gerçekleşmektedir.

Yanlış: Evde değerli bir şeyimiz yok.

Doğru: Hırsızlar içeride değerli eşya olup olmayacağını bilemeyecekleri için, bulmak amacıyla tüm evi altüst edebilirler. Araştırmalar, hırsızlık kurbanı olanların önemli travmalar yaşadığını ve yüzde 80’inin evden taşındığını ortaya koyuyor.

Yanlış: Evde kasamız var.

Doğru: Kasanın içinde değerli bir şey olmasa bile, hırsızların kasayı açmayı başardıkları ve hatta onlarca kilo ağırlıktaki kasaları taşıdıkları bilinmektedir.

Yanlış: Camlarda demir parmaklık var.

Doğru: Demir parmaklık iyi bir caydırıcı unsur olsa da hiçbir zaman tek başına yeterli korumayı sağlayamaz. Pek çok hırsızlık olayında kesilen, yerinden sökülen parmaklıklara rastlanmıştır.