DEMİR EKSİKLİĞİ

Demir eksikliği ülkemizde en sık rastlanan mineral eksikliklerinden biridir.
Vücutta yeterli demir minerali bulunmadığında ortaya çıkan durumdur.
Besinler ile yeterli demirin alınmaması ,sindirim sistemine besinlerle giren demirin emiliminin yeterli olmaması (iltihabi bağırsak hastalıkları, bariatrik cerrahi gibi geçirilmiş mide ve bağırsak ameliyatları vb. durumlar),kan kaybının olduğu durumlar (mide kanaması, hemoroid-basur nedeni ile olan kanamalar, regl dönemi, mide-bağırsak kanserleri gibi) , vücudun demir ihtiyacının arttırdığı gebelik gibi özel durumlar demir eksikliğinin nedenleri olabilir.
Demir eksikliği belirtileri nelerdir?
Halsizlik ve sürekli uyku hali, soluk cilt, baş dönmesi, odaklanma ve konsantrasyon problemleri, soğuk eller ve ayaklar, tırnaklarda kırılma, kilo verme sürecinde zorluk yaşanması, saç dökülmesi, el ve ayaklarda uyuşmalar, sinirlilik hali demir eksikliği belirtileridir.
Demir kaynağı besinler nelerdir?
Kırmızı et, balık ,tavuk,yumurta, kurubaklagiller, kuru meyveler, kuruyemişler, yeşil yapraklı sebzeler, yulaf, bulgur demir kaynağı besinlerdir.
Yüksek protein içeriği ve demir deposu olan yeşil mercimeğe sofralarımızda yer vermeliyiz.
Demir kaynağı besinler C vitamini ile birlikte alındığında demir emilimini arttırmaktadır. Salatalarımıza limon, kahvaltı sofralarımıza meyve eklemek bu noktada önemlidir.
Özellikle çay, kahve tüketimimizi bu dönemde gözden geçirmeli ve sınırlamalıyız. Yemek sırasında ve sonrasında çay, kahve tüketmemeliyiz. Çayı açık ve limonlu tercih etmeliyiz.
Ekmek tercihimiz mayalı olmalıdır çünkü mayalı ekmekte demir emilimi mayasız ekmeğe oranla daha fazladır.
Yumurtayı ıspanak ile pişirmek veya domates ve biber ile menemen hazırlamak demir emilimini arttıracaktır.
Demir eksikliği tedavisinde en önemli nokta doğru tanıdır. Mutlaka uzman desteği almalıyız.