CEVİZ AĞACINDAN DÜŞMEK

“Bir Halk Sağlığı Sorunu”

Dün bir arkadaşımı ziyarete gittiğimde dükkanı kapatmak üzereydi ve çok acele ediyordu. Abisinin oğlu ağaçtan (ceviz ağacı)düşmüş ve ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılmış. Kısa bir süre sonrada vefat etmiş. Bu yüzden bir ilçeye gitmesi gerekiyordu. Halk arasında en sık duyduğumuz bu ağaçtan düşme olaylarında ülkemizde her yıl onlarca insan ölüyor veya yaralanıyor. İnsanoğlu ağaca çıkacak şekilde yaratılmamıştır. Bu yüzden bir ağaca çıkmak için merdiven gibi bir araç kullanmamız gerekir.

Ağaçtan düşenler genellikle kırsal kesimde yaşayan yaşlılar. Belki de bu yüzden bu durum çok fazla dikkat çekmiyor. Türkiye genelinde her yıl kaç insanın ağaçtan düşüp yaralandığına  veya öldüğüne dair toplu bir istatistiğe ulaşmak mümkün değil, henüz böyle bir uygulama yok.

Balıkesirde de bir çok kişi ağaçtan düşüp ölüyor veya yaralanıyor. Bununla ilgili bir proje yapılabilir. Bu durum genellikle köylerde yaşandığı için Jandarma “Ağaçtan Düşmeyelim” projesi başlatabilir.

Ağaca çıkmak zorunda isek kesinlikle profesyonel davranmalıyız. Belli yaştan sonra ağaca çıkılmamalı, ağaca çıkarken kesinlikle emniyet kemeri gibi ekipmanlar kullanmalı ve yanımızda kesinlikle bir kişi bulunmalıdır.

Ağaca çıkmanın bile bir kuralı olduğunu unutmayalım. 70-80 yaşında ne işin var ağacın tepesinde çıkma işte. Bu arada ülkemizde en çok düşülen ağaç ceviz ağacı  ikinci sırada da incir ağacı olduğunu da hatırlatmak isterim. Ülkemizde ağaçtan düşenlerin yaş ortalaması 52 ve 65 arasında.  Düşmelerin en büyük nedeni ise; uzak dallardaki meyvelere ulaşmaya çalışmak.

NEDEN CEVİZ AĞACI

Ceviz ağacının ekonomik boyutundan dolayı. Şu anda cevizin kilosu 35-40 lira. Bu yüzden ceviz ağacı olanlar ağaç üzerindeki cevizleri satmak ve ekonomik gelir elde etmek için ağaca çıkıyorlar ve uzak dallardaki cevizlere erişmek isterken düşüyorlar. 

/////

MERDİVEN ALTI RUHSATSIZ KURSLARA DİKKAT!

Gidişata bakılırsa artık okullar kapanmayacak ve yüz yüze eğitim devam edecek. Okulların kapanmayacağına kanaat getiren veliler istedikleri okula giremeyen veya kazanamayan çocuklarını,  özel okullara yazdırmaya başladı. Buna bağlı olarak Balıkesir de mevcut olan özel okulların öğrenci kayıtlarında bir artış yaşandı. Bir öğretmen olarak dilerim ki,  bu artışla birlikte ilimizdeki özel okullar pandemi sürecinde uğradıkları kayıplarını kapatırlar. Bu süreçte ilimizde kapanan, isim değiştiren ve yeni açılan özel eğitim kurumları oldu. Bunların hepsi okul değil. İçlerinde kurs merkezleri de var. Birde ruhsatsız kaçak olarak çalışanlar var. Bunlar, üniversiteye hazırlık kursu veya LGS’ye hazırlık kursu adı altında ders veriyorlar. Bu ruhsatsız kurslarda güvenlik sorunu da var. Kontrolsüz bir şekilde çalıştıkları için meslekten atılan, ihraç edilen bazı öğretmenler buralarda ders veriyor. Bu kaçak, ruhsatsız kursların tespit edilerek acil bir şekilde denetime tabii tutulması ve yasal işlem yapılması gerekiyor.