BU İNEK BİR MİLYONU GÖRDÜ

Yıllar önce bir köyde çalışıyorum. Okuldaki hizmetlinin de bir ineği var. Kızını evlendirecek düğün masraflarının bir kısmını karşılamak için ineğini satmak istedi. Satış için, köyün cambazı okula geldi. Benim yanımda pazarlık başladı. Hizmetli arkadaş ineğine o zamanın parası ile 1 milyon lira istedi. Cambaz ineğin cinsinin iyi olmadığını, zayıf olduğu, süt vermediğini ve kesime gideceğini anlatmaya başladı. Anlayacağız ineği acayip bir şekilde kötüledi. Sonunda 700 liraya anlaştılar. Hizmetli ineği 700 liraya verdi. Parasını aldı. Ertesi gün baktım aynı Cambaz, Hizmetli arkadaştan aldığı ineğe cebinden çıkardığı 1 milyon lirayı gösteriyor. Bir anlam veremedim ve sormadım da. Aradan 2-3 gün geçti. Cambaz aynı ineği başka birine satmak için köy kahvesinin yanında pazarlık yapıyor. İneğin çok süt verdiğini, kilolu olduğunu ve çok akıllı olduğunu anlatıyor. Sanki inek bizim ortaokula kayıt olacak. Merak ettim gittim ineğe baktım, inek aynı inek, alırken başka satarken başka anlatıyor. Bu arada Cambaz ineğe 1 milyon 100 lira istedi. Alıcı kişi de çok dedi. Cambaz bu inek 1 milyonu gördü ben vermedim dedi. Ver aşağı, vur yukarı derken inek 1 milyona satıldı. İnek aynı inek. Alırken 700 lira, satarken 1 milyon lira. Cambazlık bu işte. Ya da ticaret. Siz ne derseniz deyin gari. (Bu olay tamamen doğrudur).

/////

KURBAN DA OLUR GÜREŞİR DE

Deve kurban olur mu? Önce bir ona bakalım. Koyun, keçi, sığır ve deveden kurban olur. Koyun ve keçinin bir yaşını, sığırın da 2 yaşını doldurması gerekir. Devenin ise kurbanlık olarak kesilmesi için 5 yaşını doldurmuş olması gerekir. Ama deve kuşundan, tavuktan ve horozdan kurban olmaz. Evet, deveden kurban olduğuna göre deve fiyatlarına şöyle bir göz atalım.

DEVE FİYATLARI

Fiyatlar 27 bin liradan başlıyor ve 52 bin liraya çıkıyor. Bir deve yedi kişi adına kurban edilebiliyor. Bütçenize uygun olanı seçtiğinizde size kesim, parçalama ve paketleme hizmeti de sunuluyor. Kesimhaneler son sistem. Örneğin; 8 yaşında sağlıklı erkek bir devenin fiyatı 30.900 lira. Pazarlık payı var. Nakliye konusunda, kesim konusunda yardımcı oluyorlar. Deve neden ayakta kesilir: Devenin boynu uzun olduğu için, yemek borusu ön bacaklarına yakın bir yerde bulunur. Deve, boğazından kesilmez. Bağlanıp yatırıldıktan sonra ön ayakları ile boğazının birleşim yerinden kesilir. Aksi halde devenin kesimi yapılırken işkence yapılmış olur. Deve etinin tadı: Hafif ekşimsi bir tadı olan, fakat kıyma haline getirilip köfte yapıldığında oldukça lezzetli olan ettir. Şifalı olduğuna inanılır. Dana ve kuzu etine nazaran daha serttir. Deve eti sağlığımıza en faydalı et çeşitlerinden biridir. Düşük yağ içeriği, yüksek besin değerleri ile dana ve diğer et çeşitlerine mükemmel bir alternatif olan deve eti ile ilgili yapılmış bilimsel araştırmalar da bu durumu kanıtlamaktadır. Örneğin kan hemoglobinin temel maddelerinden olan, demir açısından zengin yapısıyla deve etinin anemi riskini azalttığı tespit edilmiştir.

Önümüzdeki Kurban Bayramında deve kesecek olursa bana da göndersin bakalım. Hayatımda hiç deve eti yemedim. Nasıl olacak. Ancak; şakacı arkadaşlardan şöyle bir ricam var deve eti diye at eti göndermeyin, lütfen.