BİTKİLER

Dünya Yüce Allah tarafından oluşturulur iken bir sıra söz konusudur. BU sıralamaya göre, önce Peygamberimizin ruhu sonra kainat, melekler,  bitkiler, hayvanlar, cinler ve insanlar yaratılmıştır.

Bitkilere gelince. Çok dikkatimizi çekmese de insan ve bitkiler arasında bir uyum vardır. Aslında tüm canlılar bir uyum içinde birbirlerini tamamlayarak, tam bir çevre dengesi oluştururlar. Bitkiler, bu ekolojik dengenin içinde adeta hayatın anahtarıdır ve birer ilham kaynağıdır. Her bitkinin bir anlam değeri vardır. İnsanın ruhuna güzellikler ve estetikler katan bitkiler muhteşem güzellikler ihtiva etmektedir. Adeta insanlarla çiçekler arasında bir kodlama vardır. İnsan ile bitkiler arasında karşılıklı bir etkileşim hissedilmektedir. Çiçeklerin göze dokunan, buruna dokunan, kulağa dokunan birer anlamları  vardır. Bitkiler, ilk insandan bu yana insan hayatının ayrılmaz bir parçası olmuştur. Bitkiler denilince akla en önce oksijen gelmektedir. Hayat için gerekli oksijenin tamamı bitkiler vasıtasıyla sağlanmaktadır. Bitkilere oksijen yaptırılması kimya ve biyoloji’yi de aşan dev bir mucizedir.    

Bitkiler, bazen bir besin kaynağı olarak, bazen barınma ve güvenlik amaçlı değerlendirilmiş, bazen savaşlarda silah malzemesi olarak ve bazen de parfümeri, ıtriyat ve kozmetikte kullanılmıştır. Bitkilerin varlığı; yeryüzündeki canlılığın devamı için vazgeçilmezdir. Hayatın her alanında bitkilere muhtacız. Doğduğumuzda konulduğumuz beşik ve son yolculuğumuzda götürüldüğümüz tabut ağaçtandır.  Bitkiler gerek görünümleri, gerekse ekosistemdeki rolleri ile birer sanat harikasıdır.   

Bitki deyip geçmemeliyiz. Bitkinin yaptığı şeylerin hiçbirini insan yapamaz. Yaptığı işe göre isimlendirme yapmak gerekirse, her bir yeşil yaprağa “oksijen ve yemek fabrikası” demek daha uygun düşer.

 Botanikçiler bitkilerin sırlarını henüz tam çözememişlerdir. Botanik biliminin onlarca alt bilim dalları vardır. Bitki Morfolojisi, Bitki Fizyolojisi, Bitki Sistematiği, Eczacılık Botaniği, Paleobotanik, Etnobotanik, Geobotanik, Bitki Sosyolojisi, Bitki Ekolojisi ve Bitki Genetiği gibi. Tüm bu alt bilim dallarında pozitivist bakış kuru bir botanik bilgisini sunmaktadır.

 

 Kur’an’ı Kerim’de Ağaç ve Yeşilin Önemi

Kur’an-ı Kerim insan ve kâinat arasındaki ekolojik dengeye dikkat çekmekte ve insanın kâinatla alakadar olduğundan söz etmektedir. Kur'an-ı Kerim’de; “Bitkilerin her birinde düşünen bir insan ve toplum için ibretler vardır” denilmektedir (Şuara / 7-9). İncir ve zeytine and olsun” (Tin 95/1) diye üzerlerine yemin edilerek ağaçlara yüce bir makam bahşedilmiştir. Ağaçla ilgili ayetler, ilk surelerden son sûrelere kadar Kur'ân’ın birçok yerinde bulunmaktadır[2]. Kur’an-ı Kerim’de bu hatırlatmalar sıkça yapılır ve insanların zihninde “ağaç” imajı hep canlı tutulur.

Mevlana şöyle diyor:  “Kırlara çıkınız, bağa gelmiş ve yeşil giyinmiş tabiatı seyrediniz. Her köşede bir çiçekçi dükkân açmış gibi, Allah’ın sanatını seyrediniz. Güller, gülerek bülbüllere diyorlar ki: “Susunuz ve susarak seyrediniz.”