BİR BANKANIN KREDİ OYUNUN GERÇEK HİKAYESİ

“Faizsiz Kredi!”

Bir banka müşterisi olduğunuz takdirde 12 ay taksitle faizsiz 5.000 lira kredi vereceğini belirtiyor ve bunun da reklamını kredi konularını ile ilgili bilgi veren şirket yapıyor.

 Krediyi almak için o şirket üzerinden giriş yapmanız gerektiği belirtilse de, aslında gerek yok. Çünkü: o şirket üzerinden giriş yaptığınızda,  “Google Play” den o bankanın mobil uygulamasına yönlendiriliyorsunuz. Uygulamayı indirdikten sonra banka ile iletişime geçiyorsunuz ve aylık gelirinizi beyan ediyorsunuz. Banka o beyana göre size kredi kartı limiti belirliyor. Faizsiz krediden yararlanmak için öncelikle bankanın yeni müşterisi olmanız için 1 liralık hesap açmanız gerekiyor. O hesaba başka bir bankadan ve kendi adınıza ait bir hesaptan 1 lira göndermeniz isteniyor.

 İşlemleri mobil sistem üzerinden yapmak zorundasınız. Mobil sistem işlemlerin tamamlanması için sizi görüntülü görüşmeye yönlendiriyor. Bu görüşme de karşınıza çıkan kişi size nüfus kağıdınızın ön ve arka yüzünüzü sizinde yüzünüz görülecek şekilde imzanızı kapattırarak ekrana doğru tutturuyor ve işlem tamamlanıyor. Bankada hesabınız açılmış ve ayrıca adınıza kredi kartınız hazırlanmış oluyor. Kredi kartının yıllık aidatı 216 lira.

5.000 LİRAYI NASIL ALACAĞIM?

İşte oyun burada başlıyor. Aylık gelirinizi 6.000 lira beyan ederseniz geliriniz yetersiz diye size kredi kartı düzenlenmiyor. Aylık gelirinizi 8 bin lira olarak beyan ederseniz size kredi kartı için verilen limit 600 lira. Evet! Yanlış okumadınız. Altı yüz lira. Limit kasıtlı olarak düşük tutuluyor. Çünkü: 5.000 lira sizin kredi kartınıza yatırılacak. Kredi kartı limitiniz düşük olduğu için 5.000 liranın kredi kartı hesabınıza yatması ve sizin bu krediyi alma ihtimaliniz hiç yok.

Siz yine de 7 gün içinde kredi kartınıza faizsiz 12 taksitli 5.000 lira yatacak diye beklerken merak edip sorarsanız size şöyle diyorlar: Kredi kartınız elinize geçtikten sonra 7 gün içinde para hesabınızda olacak. Eee, benim limitim 600 lira 5.000 lira nasıl yatacak? Siz otomatik limit yükseltme talimatı verin o zaman yatar. Sizde inanıp otomatik yükseltme talimatı veriyorsunuz ve değişen bir şey olmuyor. Limitiniz bir türlü artmıyor. Zaten artmayacak da. Size bu kez şöyle diyorlar efendim, sistem de böyle çıkıyor. Efendim, başka kredi kartınız  varsa onun limitini düşürün.

ŞİMDİ SIKI DURUN

Sizin kredi kartınıza 600 lira limit koyan banka müşterisi olduğunuz anda 1 liralık banka hesabınıza 3.900 lira “ek hesap” açabiliyor. Size 5.000 lira faizsiz kredi vermeyen banka 3.79 faizle, 73.900 lira (yetmişüçbindokuzyüzlira)  kredi verebiliyor. Eğer yanılıp da işleme devam ederseniz kesintilerden sonra 60.000 lira (Altmışbinlira) anında hesabınız da.

Size yem olarak attığımız 5.000 lirayı veremiyoruz ama hemen 60.000 lira verelim.  Ek hesabınızdan hemen 3.900 lira çekebilirsiniz. Ek hesabınızın limitini hemen arttırabilirsiniz. Bu Ali Cengiz Oyunlarına ne gerek var ki? Herkesin bildiği bu koskoca bankanın neden böyle şeylere ihtiyaç duyduğunu ve insanları kandırmaya çalıştığını ve kandırdığını anlamak gerçekten mümkün değil.