BANA PARA LAZIM

Borç İsteme Kuralları”

İnsanın elinin para bakımından sıkışık olduğu zamanlarda eş-dosttan sonra ödemek üzere para istemesine borç denir. Borç isteme tarzı kişiden kişiye değişir. İşte örnekleri:

-Ağabeycim şimdi şöyle bir durum var. Bu ay pederle aram bozuk, eee işten de para filan verdikleri yok. Diyeceğim ki, ya aslında hayatta sevmem böyle şeyleri, ama çok zor durumda kaldım, şey acaba sende varsa, bak samimiyetimize dayanarak soruyorum bunu,sende varsa acaba bana şey biraz borç verebilir misin?(çekingen-acemi)

-Koç bana biraz para uçlansana, söz bir ara veririm(işin profesyoneli)

-Bak seninle bir anlaşma yapalım, ben sana 1 haftalığına arabamı kiralayayım,sen de bana kirasını ver(yaratıcı zihniyet)

-Ay başında yani ayın birinde, saat 12:00' da ödemek üzere bana 200 TL. borç verebilir misin(güvenilir)

-Hani sen bana demiştin ya,"başın ne zaman sıkışırsa gel" diye, benim de başım sıkıştı, sana geldim(kurnaz)

-Bak bunu borç olarak alıyorum, geri ödeyeceğim(gururlu)

Borç alırken, öncelikle sorumluluk alabileceğinizi kanıtlayın. Eğer daha önce bir arkadaşınızdan ya da aile üyenizden borç para isteyip daha sonra geri ödeyemedi iseniz sonraki seferlerde borç alma olasılığınız düşük olacaktır. Fakat geçmişte güvenilir olduğunuzu kanıtladıysanız muhtemel borç vericinizi sorumluluk alabildiğinize ikna edebilirsiniz. Daha önce birinden borç aldıktan sonra başarılı bir şekilde geri ödemesini yaptınız mı? Bir düşünün bakalım.

İnternette bolca ücretsiz online kredi sözleşme formu bulmak mümkündür. Talebinizin ciddiyetini yazılı olarak bildirin ve kredinin şartlarını açıkça belirtin. Ne kadar talep ettiğinizi, geri ödemenin ne zaman başlayacağını, geri ödeme süresinin ne kadar süreceğini, hangi faiz oranıyla (varsa) ödeyeceğinizi ve hangi şartlar altında bir uzatma veya erteleme isteyebileceğinizi tanımlayın. Kredi anlaşma şartlarını yazıya dökmekteki amaç sizin, arkadaşınızın ya da aile üyenizin işlemde aksaklık olması durumunda kötü bir sürprizle karşılaşmamanızdır.

 Unutmayın, arkadaşınız ya da aile üyeniz size (banka, krediler birliği ya da diğer borç veren kurumların muhtemelen yapmayacağı) bir iyilik yapmaktadır. Mümkün olduğu kadar, nezaketinizle onların bu kibarlığını ödüllendirin. İhtiyaç duyduklarında onları istediği yere bırakın vb. Bu küçük dokunuşlar arkadaşınızın veya aile üyenizin size borç para vererek iyi bir şey yaptıklarını onlara hatırlatabilir.

Borcunuzu takip edin ve düzenli olarak güncelleme sunun. Borcunuza ve geri ödemelerinize dikkat edin. Kredi şartlarına bağlı olarak, aylık ya da üç aylık güncellemeler uygun olabilmektedir. Ne kadar borç aldığınızın, anapara ve faizin ne kadarını geri ödediğinizin ve borcun tamamını ödemenin ne kadar süreceğinin özetini çıkartın.

Süreç tamamlandığında teşekkürlerinizi iletin. Kendi işletmenizi açmak için parayı kullandınız mı? Tıbbi masraflar için ödeme yaptınız mı? Eğitiminizi devam mı ettirdiniz? Cevap evetse, bunu mümkün kılan arkadaşınızı ya da aile üyenizi açılış gününüze, kutlamanıza ya da mezuniyetinize davet ederek onları hatırlayın.