AŞI OLURSANIZ SALGIN BİTER

Canlar, 

05.07.2021 tarihinde bu köşede yayınlanan yazım, geciken baskıdan dolayı güncelliğini yitirmiştir. Çünkü yazıyı kaleme aldığımda Sağlık Bakanlığı 3. Doz aşı uygulamasına daha başlamamıştı. Özellikle SAĞLIK ÇALIŞANLARINA VE İKİ DOZ SİNOVAC AŞISI OLANLARA, 3. Doz aşı uygulamasının başlatılmasının doğru olacağının çağrısını dile getirmiştim. Sağlık Bakanlığınca, 1 Temmuz itibariyle 3. Doz aşı uygulamasının başlatılmasından dolayı tüm yetkilileri kutluyorum. 

Rusya’da, Yeni Tip Koronavirüs salgınında (delta varyantı) alarm vermektedir. AFP’nin haberine göre, bir günde 697 kişinin hayatını yitirmesi sonucunda, en yüksek ölüm vakası yaşandı. Vaka sayısı günlük 25.000’lere ulaşmıştır. Küreselleşen dünyada, herhangi bir noktada ki olay, diğer tüm ülkeleri yakından ilgilendiren güncel bir durumla karşı karşıyayız. Türkiye ve Rusya arasında başlayan turistik amaçlı yolcu hareketleri özellikle delta varyant açısından büyük bir tehlike arz etmektedir. 

Gerek Rusya ve gerekse Türkiye de aşılananların sayısı, toplumsal bağışıklık düzeyinden çok uzaktadır. Bu durum karşısında, her bir vatandaşımızın bir an önce aşıya ulaşması ve aşı yanında mutlaka önerilen tedbirlere yani maske takmaya, el hijyenine, kapalı ortamlardan kaçınma ve sosyal mesafeye azami dikkat etmeleri gerekmektedir. 

Prof Dr. Derya Unutmaz; 

ABD’de yaşayan Türk bilim adamı, aynı zamanda İmmünoloji uzmanı olup; daha önce covid hastalığı geçiren kişilerin BionTech aşısı olmaları durumunda, antikor oluşumuna olumsuz bir etkisinin  olmayacağını ifade etmiştir. 

- Aşılamadan 14 gün sonrasında, korunma etkisi başlamaktadır. 

- Kişinin alerjik bünyeli olması ya da penisillin alerjisinin olması bile, aşı olmalarına engel değildir. 

- Kronik hastalık ve ilaç kullanımı da aşıya engel değildir. 

- 12 haftadan sonra gebe ve emzikliler bile Biontech aşısı olabilirler. 

- Daha önce 2 doz Sinovac aşısı olanların, 3. Doz aşı olarak Biontech aşısı olmalarının doğru bir seçim olduğu söylenmektedir. 

- 2. Doz Biontech aşısı olanların, 3. Doz aşı olmalarına gerek yoktur. 

- Aşı olanlarda en sık görülen yan etkiler; aşı yerinde ağrı, ateş, kas-baş ağrıları, ishal ve bulantı-kusma olabilir. 

Bu şikayetler genelde 2-3 güne kadar sürebilir ve genelde de geçmektedirler. Enjeksiyon yerinde ağrı-şişlik oluşursa buz uygulamasında fayda vardır. 

Ateş-ağrı için ise Parasetamol içeren ağrı kesiciler yeterli gelmektedir. 

Ciddi yan etkiler çok nadir görülebilir. Tüm dünyada milyonlarca aşı yapıldığı bu süreçte, direkt aşı etkisi ile ölen tanımlanmamıştır. Bu nedenle aşıdan kaçınmanın bir yararı yoktur. Sağlıklı yaşamamıza olsa olsa aşının katkısı olur. Bugüne kadar aşı olmadıysanız ... 

HAYDİ AŞIYA!!! 

- Basında sık sık karşılaşmaya başladığımız yurdun farklı noktalarında, kalabalık ortamlarda maske takanlarla-takmayanlar arasında kavgalar yaşanmaya başladığını görüyoruz. 

Lütfen hem kendi sağlığınızı hem de karşınızdakinin sağlığını göz önünde bulundurarak maske takmaya sürdürelim. 

Prof. Dr. Uğur Şahin der ki; Aşılanması gereken her kişi aşı olursa, en geç 3-4 ay içinde salgını bitiririz. Yani Ekim’de biter bu bela!!! 

Sağlıkla kalınız!!! 

HÜSEYİN GÜNDOĞDU