ARMUTALAN MAHALLESİ

Bursa da birçok köy(mahalle) var. Cumalıkızık, Misi gibi. Bu yerler çok fazla ilgi görüyor. Buralarda ki genel konsept aynı. Birkaç lokanta, çay ocağı, evlerinin önlerini işyerine çevirip gözleme satan kadınlar ve müze.

Bizim Balıkesirde de buralara benzer ve buralardan çok daha güzel yerleşim yerleri var ve bir gün meşhur olmayı bekliyorlar. Buna en güzel örnek Armutalan Mahallesi. Geçtiğimiz günlerde Armutalan gittim. Bu mahalle 19.yüzyılda (köy) Gürcistan'ın Batum şehrinden göç etmiş.Çok güzel bir yer. Merkezi yerinde Etnografya Müzesi bulunuyor. Ayrıca; geleneksel kerpiç evleri, ağaç ambarları da görebilirsiniz. Çok yakınında bir de gölet var.

Armutalan da hiç bilmediğimiz geleneksel yemekler de var. Gaviçi (mısır unu yemeği), Cadi (mısır ekmeği), Haçapari, Karalahana-Barbunyalı (Şavilobyo), Karalahana kavurması gibi. Bu yemeklerin sunulduğu ortam,bir lokanta olsa çok iyi olur ve çevreden insanlarda bu yemekler için Armutalan’a giderler.

Yerleşim öncesi bölge armut ağaçları ile kaplı imiş ve bu alana “Armut Alanı” deniyormuş. Bu yüzden buranın adı Armutalan olarak kalmış. Burası Balıkesir’e 25 km. uzaklıkta ve yolu da gayet güzel. Armutalan’a  gittiğinizde müzeyi, eski un değirmenini, Roma dönemine ait mozaik taşlarını görmeden dönmeyin.