AKNE TEDAVİSİNDE BESLENMENİN ROLÜ

Akne, kıl-yağ bezi yapısındaki iltihaplanma olarak tanımlanabilir. Akne bireyde özgüven eksikliği, sosyal ortamdan kopukluk ve depresyon gibi durumlara sebebiyet vermekte.
Akne oluşumunun hormonal, genetik, ilaç kullanımına bağlı, beslenme gibi sebepleri olabilir.
Yapılan çalışmalarda sütün içerisinde bulunan bileşenlerin akne lezyonlarının oluşumuna neden olan enzimatik reaksiyonları tetiklediği görülmüş. Süt tüketimi, özellikle yağsız süt tüketimi akne lezyonlarını ve şiddetini arttırdığı için özellikle tedavi döneminde süt tüketimini kısıtlamalıyız.
Yeşil çay polifenollerinin derideki sebum üretimini azaltarak ve anti-inflamatuvar ve antimikrobiyal ajanlar olarak hareket ederek akne vulgaris tedavisinde kullanılabileceği düşünülmüş ve yapılan çalışmalarca akne şikayeti olan bireylerde sebum üretiminde azalma meydana geldiği gösterilmiştir.
Akne şikayeti olan bireylere besinlerin yağ içeriğine, beslenme örüntülerinde doymuş yağ asidi tüketim oranına dikkat etmeleri önemlidir. Kızarmalar, paketli ürünlerden uzak durmak önemlidir.
A, E vitamini, çinko ve selenyumdan zengin beslenmek cilt sağlığı için önemlidir.
Havuç, kayısı, ıspanak ve yeşil renkli besinler, yaban mersini, mercimek, bezelye, fındık, ceviz, somon gibi besinlere beslenmemizde yer verelim.
Çikolata, paketli besinler, kızırtmalar ve baharatlı besinlerin tüketimine özellikle tedavi döneminde dikkat edelim.