21 Eylül Dünya Alzheimer Günü

“Dün”ü Unutuyor “Geçmişi” Unutmuyorsanız Dikkat Edin

Toplumların yaşlanmasına paralel olarak nörolojik hastalıklar da artış gösteriyor ve bu durum halk sağlığını ciddi şekilde etkiliyor. Yaş ile birlikte belirgin artış gösteren hastalıkların başında ise Alzheimer hastalığı geliyor.

Alzheimer nedir?

Alzheimer hastalığı, yaşlılıkla ortaya çıkan ve başta unutkanlık olmak üzere çeşitli zihinsel ve davranışsal bozukluklara yol açarak günlük hayatın sürdürülmesini engelleyen, ilerleyici bir beyin hastalığıdır. Beyin hücrelerinin zamanından önce ölmesiyle birlikte beyin yavaş yavaş küçülmeye başlar. Bu nedenle bellek ve öğrenme gibi zihinsel beceriler bozulmaya başlar, günlük aktiviteler bozulur. Alzheimer hastalığının oluşumunda yaşlanma önemli bir risk faktörü olup sıklıkla 65 yaşın üzerindeki kişilerde görülür. Her iki cinste de görülmesine karşın kadınlarda daha sıktır. Hastalık bulaşıcı ve kalıtsal değildir; ancak ailesel yatkınlık görülebilmektedir. Bellek kaybı ile evin yolunu bulamayabilir. Alzheimer hastalığı yavaş ilerleyen, zamanla günlük yaşamı etkileyen, kişiyi bakıma muhtaç hale getiren bir hastalıktır. Alzheimer hastalığındaki unutkanlık günlük yaşamı etkileyecek boyuttadır. Hastalık günlük işleri yapamama, tarihleri ve bilinen yolları hatırlayamama, kişileri tanıyamama, sık kullanılan eşyaları yanlış yere koyma, sözcük bulmada zorluk, karar vermede güçlük çekme, ruh hali ve davranış değişiklikleri gibi belirtilerle seyretmektedir.

 

Bu belirtileri dikkate alın

- Günlük yaşamı etkileyecek düzeyde unutkanlık

- Gündelik işleri yapmada zorlanma (yemek yapmak gibi)

- Sözcük bulmada zorluk

- Tarihleri ve bilinen yolları hatırlayamama

- Karar vermede güçlük

- Hesap yapamama, pratik düşünmede zorluk çekme

- Eşyaların yerlerini karıştırmak, yanlış yere koymak

- Davranışlarda ve ruh halinde değişiklik

- Karakter özelliklerinin değişmesi

- Sorumluluk üstlenmekten kaçınmak

 

 

Alzheimer hastalığından korunma yöntemleri nelerdir?

- Egzersiz yapmak

- Düzenli ve dengeli beslenmek

- Alkol ve sigara kullanımından uzak durmak

- Zihni aktif tutmak

- Sosyalleşmek  

 

Alzheimer tedavisi

Alzheimer hastalığını tamamen ortadan kaldıracak yani kesin bir tedavi bugün için yoktur. Ancak belli bir süre hastalığın ilerleme hızını yavaşlatacak bazı tedavi olanakları bulunmaktadır. Tedavide amaç hastanın günlük yaşam aktivitelerinin daha uzun süre korunmasını sağlamak, hasta ve hasta yakınlarının yaşamlarının kolaylaşmasına yardımcı olmaktır. Öncelikle şunun bilinmesi gerekir ki, bu hastalığın tedavisinde de erken tanı çok önemlidir.

KAYNAK: Uzm. Dr. İhsan Özcan Ertürk

Bayındır Söğütözü Hastanesi Nöroloji Uzmanı