Balıkesir'in Bigadiç ilçesinde "Huzurun Şehri Bigadiç" ana temasıyla gerçekleştirilecek 6. Bigadiç Et ve Süt Festivali, yapılan kortej yürüyüşü ile başladı.

Balıkesir'in Bigadiç ilçesinde bu yıl 6.sı gerçekleştirilen Geleneksel Et ve Süt Festivali, 06-07-08 Mayıs günleri arasında gerçekleştirilecek. Festival yapılan kortej yürüyüşü ile başladı.

Park Otel önünden başlayan yürüyüşe önceki dönem Meclis Başkanı Cemil Çiçek, önceki dönem Çevre, Şehircilik ve İklim Değişliği Bakanı İdris Güllüce, Bigadiç Kaymakamı Mehmet Halis Aydın, AK Parti Balıkesir Milletvekilleri Mustafa Canbey, Belgin Gökçe Uygur, Bigadiç Belediye Başkanı İsmail Avcu, Balıkesir İl Emniyet Müdürü Hasan Onar, daire müdürleri, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.

Atlar eşliğinde öğrencilerin açtığı dev Türk Bayrağı ile gerçekleştirilen kortej yürüyüşü Yüzüncü Yıl Parkı önünde son buldu. 4 Eylül okulu öğrencilerinin Halk Oyunları gösterisi sonrası açılış festivalin konuşmasını yapan Bigadiç Belediye Başkanı İsmail Avcu; Hıdrellezin başlangıcında böyle bir organizasyon yaptıklarından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Başkan Avcu; ev ve süt festivalini yıllarca sürdürmek istediklerini ifade etti. Avcu, ayrıca yapılan uzun araştırmalar sonucu çeşitli mübadele ve savaşlarda canlarını feda eden ve tespit ettikleri 350 şehit için yaptırdıkları şehitler anıtını festival kapsamında açacaklarını söyledi.

 

Canbey: "Et ve süt konusunda Bigadiç'in ovaları ve hayvanları öne çıkar"

Programda konuşan Balıkesir Milletvekili Mustafa Canbey'de Bigadiç'in ev ve süt konusunda ovaları ve hayvanlarıyla her zaman öne çıktığını söyledi. Canbey; "Şehrimize katma değer katan ve sürekli üreten bir şehir olarak tanıyoruz biz Bigadiç'i. Açılışını yapacağımız Şehitler  Anıtı çalışması içinde Belediye Başkanımız İsmail Avcu ve emeği geçenlere teşekkür etmek istiyorum" dedi.

 

Güllüce: "Üretim ve köklerimize dönüş seferberliğine ihtiyacımız var"

Daha sonra konuşan önceki dönem Çevre, Şehircilik ve İklim Değişliği Bakanı İdris Güllüce, ülke olarak iki önemli seferberliğe ihtiyacımız olduğunu söyledi. Bunlarda birisinin üretim seferberliği olduğunu belirten Güllüce, diğerinin ise köklerimize dönüş seferberliği olduğunu söyledi. Güllüce; "Bana göre bu festivalde her ikisi de var. Hem et ve süt üretimiyle ilgili bir festival bir de köklerimizi sahiplenmek. Bize bu vatanı bırakan şehitlerimizin Allah mekanlarını cennet etsin. Biz asırlarca gidenin dönmediği ağıtlar yakıldığı gitti de dönmedi diye türküleri söylendiği ülkenin çocuklarıyız. Bin yıl bu vatanı vatan edebilmek. ancak o şehitlerimizin kanlarının ruhumuza verdiği aşkla olmuştur. O yüzden şehitlerimize yaptığı bu hizmet ve festivalden dolayı başkanımızı tebrik ediyorum" dedi.

 

 

 

Son olarak konuşan önceki dönem Meclis Başkanı Cemil Çiçek'te festival isminin gelecek yıl şenliğe çevrilmesini istedi. Konuşmasında yapılan şehitlik anıtının önemine dikkat çeken Çiçek; "Tarihi bilmek şehitleri, gazileri bilmektir onların mirasını sahip çıkmaktır. Her vesile ile bilmeliyiz ki bu coğrafya şehitlerimizin kanı ile bedeli ödenmiş bir coğrafyadır. Arabistan toprağını kazarsınız 3-5-10 metre altından petrol çıkar.  Filanca ülkenin toprağını kazarsınız altından doğalgaz çıkar, altın madeni çıkar, kömür madeni çıkar Anadolu coğrafyasını iki metre kazın her metre karesinden bir şehit kemiği çıkar onun için bunun idraki içinde olmalıyız, bunu iyi anlamalı iyi bilmeliyiz. Gençlerin bilmesi bizim öğretmemiz gerekir. Bunları gençlerimize anlatamazsak bu festivaller vesilesiyle gençlerimize bu hatırlatmaları yapamazsak honki ponki nesli ile bir yere varamayız" dedi.

Konuşmaların ardından şehitlik anıtının açılışı yapılarak anıta gül bırakıldı.

Festival önceki dönem Çevre, Şehircilik ve İklim Değişliği Bakanı İdris Güllüce'nin Belediye Kültür Merkezindeki konferansıyla devam etti.