Balıkesir’de Vali Hasan Şıldak öncülüğünde yürütülen Umuda Kapı Açıyorum, Hayata Tutunuyorum adlı Uyuşturucuyla Mücadele Projesi kapsamında yapılan çalışmalar ve belirlenen yeni hedeflerin görüşüldüğü bir toplantı gerçekleştirildi.

Umuda Kapı Açıyorum, Hayata Tutunuyorum adlı Uyuşturucuyla Mücadele Projesi kapsamında Balıkesir İl Sağlık Müdürlüğünde yapılan toplantıda ilk olarak Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Uzm. Dr. Esin Çakmak’ın proje kapsamında yapılan çalışmaları slayt eşliğinde anlattı.

Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Uzm. Dr. Esin Çakmak’ın sunumunun ardından konuşan İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Serkan Kadir Keskin projeyi farklı kılan özelliklere değindi. Keskin, “Projenin çok paydaşlı olması, bir çok kurumun işbirliğiyle gerçekleştirilmesi projenin farklılığını ortaya koyuyor.  Tek başına bir sağlık kurumu ya da  kuruluşunun bütün sosyal problemleriyle birlikte olan bu mücadeleyi gerçekleştirmesi mümkün değil. Bağımlılıkla mücadelede hastanelerimizde tedavi süreçleri, ayaktan ya da yatarak arındırma süreçleri, psikolojik destek süreçleri tamamlanıyor. Mücadelenin bu kısmı tamamlandıktan sonra hayata tutunma kısmı maalesef eksik kalıyordu. Projenin önemli özelliklerinden biri olarak sosyal boyutu ve istihdam sürecinde farklılığını ortaya koyuyor.” diye konuştu.

Uyuşturucuyla Mücadele Projesine başvuran kişilerin sadece tedavi ve rehabilite edilmediğini, topluma uyumlu hale getirilmesinin projenin püf noktasını oluşturduğunu söyleyen Vali Şıldak, toplantıda yaptığı konuşmada, "Yaklaşık bir buçuk yılı geride bıraktığımız projemizde başvuran kişileri ara vermeksizin bir takip altında tutuyoruz. Bu takibi kişiyi sıkmadan, onu rahatlatan bir esneklik içerisinde, bir o kadar da disiplinle yapıyoruz.

Bu önemli uyum sürecini sağlayan, projenin farkını oluşturan asıl temel nokta istihdam sağlamasıdır. İstihdam boyutunda İŞKUR sağladığı destekle 48 kişinin kamu kurumlarında basit işlerde istihdam edilmesi gerçekleşti. İŞKUR aşamasından sonraki adımla artık topluma uyumlu hale geldiğini düşündüğümüz bu vatandaşlarımızı özel sektöre ait iş yerlerinde kalıcı olarak işe yerleştirerek projenin mottosunda yer alan hayata tutundurma faaliyetimizi daha sağlam hale getirmeye çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.

Projenin kalıcı istihdam sağlaması çalışmaları kapsamında 14 kişinin iş sahibi olduğunu söyleyen Şıldak, projede görevli personel hakkında bilgiler paylaştı.

Projenin, sosyal uyum ve istihdam uygulamasıyla kişinin süreci kesintiye uğratarak tekrar madde kullanımına dönüş yapma riskini azalttığını sözlerine ekleyen Şıldak, projenin kurumsallaşması gereken örnek bir çalışma olduğuna vurgu yaptı. Vali Şıldak, “Projenin mesleki eğitim boyutunu güçlendirmek istiyoruz. Bu insanlar hayata gerçekten tutunabilmek istiyorlarsa, ‘biz gerçekten bağımlılıktan kurtulmak noktasında tam bir iradeye sahibiz’ diyorlarsa; ilgi duydukları ya da az çok yatkın oldukları meslek alanlarına yönelik sertifika almaları, o mesleği yapabilir, piyasada iş bulabilir hale gelmeleri için de adım atılması gerekiyor. Projemizle mesleki eğitim konusunda yapacağımız bir altyapı çalışmasıyla bu gençlerin tamamını olmasa bile, önemli bir bölümünü meslek edindirme kurslarına yönlendirip istihdam boyutunu bununla paralel yürütmemiz gerektiğini düşünüyoruz.” dedi.

Projeye dahil olan kişilerin 6 aylık kamu kurumunda çalışmalarının kılık kıyafetleriyle, oturup kalkmalarıyla çevreleri ve arkadaş gruplarını etkilediğine dikkat çeken Vali Şıldak, “İşe yerleştirme konusunda özel sektördeki istihdam boyutunun mekanizmasını da oluşturuyoruz. Sanayi Odamız, Ticaret Odamız, Organize Sanayi Bölgemiz ve İl Sağlık Müdürlüğümüzle kuracağımız sistemle daha hızlı işe yerleştirmeler bekliyoruz. Şehir olarak bu projeyi üstlenmiş durumdayız. 16 ay gibi bir sürede 500’ün üzerinde insanın ‘ben uyuşturucu bağımlısıyım’ diye ortaya çıkıp devlet kurumlarına başvurması çok önemli bir realite. Ben onları cesaret ve özgüvenleri dolayısıyla takdir ediyorum.” şeklinde ifade etti.

 

- ŞILDAK, “BU KİŞİLER DEVLETİN GÜVENLİ KOLLARINDA”

Bir şekilde, o bataklığa sürüklenmiş kişileri devletin sosyal bir projeyle kucakladığına değinen Vali Şıldak, “Zehir tacirlerine, bu işin ticaretini yapanlara büyük bir mesaj veriyoruz. Devlet olarak, kamu olarak, sivil toplum ve odalarımız olarak bu kişilerin yalnız olmadığını söylüyoruz.  Devlet sadece jandarma, emniyet, sahil güvenlik olarak bu mücadeleyi vermiyor, sadece yakalayıp adalete teslim etmiyor. Öyle bir kucak açıyor ki bütün kurumlarıyla adeta kol kanat geriyor.  Bu vatandaşlarımızın her birinin her aşamasını takip ediyoruz. Özellikle işe yerleştirme sürecinde ben artık hepsini isim isim biliyorum. Bundan sonraki aşamada bu süreci yeni bir dönem olarak el birliğiyle çok daha güçlü yürütelim.” şeklindeki sözleriyle projede daha aktif yeni bir aşamaya geçilmesi çağrısında bulundu.

Sözlerine 40 yataklı bir AMATEM yapımının Sağlık Bakanlığının yatırım programına alındığı müjdesiyle devam eden Şıldak, 100 yataklı bir akıl ve ruh hastalıkları hastanesinin de yapım programına girdiğini açıkladı.

Toplantıya Vali Hasan Şıldak’ın yanı sıra Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.İlter Kuş, Karesi Kaymakamı Metin Arslanbaş, İl Emniyet Müdür Vekili İlyas Eryılmaz, İl Jandarma Komutanı J.Kd.Alb.Tarık Hekimoğlu, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mürsel Sabancı, proje paydaşı kamu kurumları, meslek odaları ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Öte yandan toplantının ardından projeye dahil olan kişilerin sosyal uyum ve rehabilitasyon sürecinde yaptıkları resimlerden oluşan sergiyi gezen Vali Şıldak, bağımlı bir hayatı yeni bir umut kapısı açarak terkeden kişileri, gösterdikleri azimli ve kararlı duruşları dolayısıyla tebrik etti.

HABER: SONER KANBER