TÜKODER Balıkesir Şube Başkanı Kemal Büyükışık vatandaşların temel ihtiyaç maddeleri arasında yer alan elektriğe son 4 yılda yüzde 123 oranında zam geldiğini hatırlatarak doğalgazda bu zam oranının 2021 yılında yüzde 19,21 olarak gerçekleştiğine dikkat çekti. Büyükışık su tarifelerinde de yapılan zamların halkın belini büktüğünü ifade etti.

“ZAMLAR GERİ ALINSIN”

TÜKODER Balıkesir Şube Başkanı Kemal Büyükışık zamlarla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi:“Tüketiciyi Koruma Derneği olarak elektrik, doğalgaz ve su tarifelerine uygulanan zamlara karşı iktidara sesleniyoruz. Bilindiği üzere temel ihtiyaçlarımız arasında yer alan elektriğe, doğalgaza ve suya son yıllarda üst üste zamlar yapılmıştır. Bugün burada iş bu zamların derhal geri çekilmesi, temel gıda ve temel ihtiyaçlarda Katma Değer Vergisi oranının yüzde 1’e indirilmesi, halkın alım gücünü artıracak önlemlerin alınması konusunda yetkililere çağrı yapıyoruz.Elektrik fiyatlarına son iki buçuk yıl içinde yüzde 70 zam gelmiştir. Elektriğin fiyatına gelen her zam aynı zamanda kayıp kaçak bedelinin de içinde olduğu dağıtım bedellerine ve vergilere de gelmektedir. Ödediğimiz elektrik faturalarının yüzde 49,70’i enerji bedelidir. Yüzde 31’i kayıp kaçak bedelinin de içinde olduğu dağıtım bedeli, yüzde 19,20 ise fon ve vergi toplamıdır. Görüldüğü üzere ödediğimiz faturaların yarıdan fazlası çeşitli bedeller adı altında şirketkasalarına gitmektedir. Dört kişilik bir aile için 230 kwh elektrik faturası olarak 1 Nisan 2017 tarihinde 94,70 TL öderken, 1 Temmuz 2021’den itibaren 211,00 TL ödemeye başladık. Yani 4 yılda yüzde 123 zam gelmiştir.

 

“DOĞALGAZ 2021’DE YÜZDE 19,21 ZAMLANDI”

Elektriğe yapılan zammın şokunu yaşarken doğalgaz zammı sürprizi ile karşılaştık diye açıklamada bulunan Şube Başkanı Büyükışık ,“Doğalgaza her ay yüzde 1 zam yapılırken, 1 Temmuz itibariyle yüzde 12 zam daha yapılarak 2021 yılında toplam zam yüzde 19,21 olmuştur. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanının TBMM’ye verdiği bir bilgide 2020’nin ilk dokuz ayında toplam 101 milyon TL ödenmemiş borçtan dolayı 51 bin konutun doğalgazı kesilmiş, sözleşmeleri fesih edilmiştir. Bu rakamlarınpandemi süreci nedeniyle çok daha yükseldiğini biliyoruz. Vatandaşları karanlığa ve soğuğa mahkum edilmeyecek önlemleralınmalıdır. Gerekirse bu borçlar ailelerin gelir durumu da dikkate alınarak kamu kaynaklarından karşılanmalıdır” diye konuştu.

 

“ELEKTRİK ŞİRKETLERİNE YAPILAN İNDİRİM TÜKETİCİYE YANSIMADI”

1 Nisan 2021 tarihi itibariyle enerji dağıtım şirketlerinin aldığı enerji bedeline yüzde 17,5 indirim uygulanmış olduğunu belirten Şube Başkanı Kemal Büyükışık, “Bu indirim nihai tüketiciye yansıtılmayarak, dağıtım şirketlerinin kâr payını yükseltmiştir. İndirim geldiğinde tüketiciye yansıtılmamakta, zam geldiğinde tüketiciye katmerli yansıtılmaktadır. Asgari ücrete yapılan zam oranı ise sadece elektriğe yapılan zammın bile altında kalmıştır. Tüketici yine yoksulluğa ve açlığa terk edilmektedir.Nitekim su tüketicisinin en temel ihtiyaçlarından olup; sağlıklı, kaliteli ve ekonomik suya erişim evrensel insan haklarından biridir. Yaşamın vazgeçilmezi olan su, ticari bir ürün olarak değerlendirilemez. Belediyelerin kamu hizmeti üretmekle yükümlü olmalarının gereği, halkın sağlıklı suya ücretsiz olarak erişebilmeleridir. Suya yapılan her zam hem yaşamakta olduğumuz Balıkesir’de hem de diğer tül illerde yaşayan insanların sağlıklı yaşamları için gereken suya erişmelerine engel olacak, aynı zamanda insanların ekonomik faaliyetlerini ve üretimlerini olumsuz etkileyecektir. Yeterli suya ulaşılamama halk sağlığı için büyük bir risk yaratacaktır.