Hayat pahalılığı ve ard arda gelen zamlar sonrasında Tüketici Koruma Derneği Genel Başkan Yardımcısı Serpil Turul, bu artışlara son verilmesi gerektiğini ifade etti ve hükümetin çalışma başlatarak zamların geri indirilmesini talep etti.

Hayat pahalılığının artması nedeniyle Tüketici Koruma Derneği, Türkiye genelinde eş zamanlı olarak basın açıklaması düzenledi. Tüketici Koruma Derneği Balıkesir Şubesi de Ali Hikmet Paşa Meydanı’nda gerçekleştirdiği basın açıklamasında zamları protesto etti.

Tüketici Koruma Derneği Balıkesir Şubesi tarafından düzenlenen basın açıklamasında açıklamalarda konuşan Genel Başkan Yardımcısı Serpil Turul, zamların bir an önce geri çekilmesini istedi.  

Turul: “Türkiye’deki 83 milyon vatandaşın hepsi tüketici. Döviz krizi, ekonomik kriz, savaş krizi derken ülkenin içine girdiği darboğazın faturası aşırı zamlar ile tüketiciye ödetiliyor. Bu krizlerin hiçbirinin nedeni, sorumlusu tüketici değildir. Neden biz ödeyelim? Krizi çıkartanlar ödesin diyoruz. Her gün yeni bir zam, yeni bir güncelleme haberleri alıyoruz. Marketlerde her gün etiket değiştiriliyor, çarşı pazarlarda tezgahların yanından geçemiyoruz. Maalesef tüketici temel ihtiyaçlarını karşılayamıyor. Türkiye’deki tüketici örgütü olarak bizler de zamlar, açlık ve yoksulluk ile mücadele çağrısı yapmak zorunda kalıyoruz. Maalesef tüketici temel ihtiyaçlarını karşılayamıyor. Çünkü tüketici evine ekmek, çocuğuna süt alamıyor. Fiyat artışları, pahalılık az yedik, çok yedik değildir, karamsarlık haramdır diyor iktidar. Sosyal yardımlar ile yaşatmak istiyorlar. Sosyal yardıma muhtaç etmemektir asıl olan. Yoksulluk kader olamaz diyoruz. Gençler işsiz, umutsuz, geleceksiz evde oturuyor. Babalarının emekli maaşıyla yaşamaya çalışıyorlar. Çözüm üretmiyorlar. Daha dün gerçek enflasyon rakamlarını suç saydılar. Kur korumalı mevduat dediler, bugün yoksullardan alınan vergiler ile zenginlere devletin kasasından 11 milyar ödendi” dedi.

 

“FİYATLAR DEPO BASKINLARIYLA DÜŞMEZ”

Artan fiyatlar sonrasında satıcıların ürünleri stoklayarak daha zamlı fiyatlara satma girişimlerini engellemek amacıyla yapılan depo baskınlarının fiyatları düşürmeye etkisi olmayacağını dile getiren Genel Başkan Yardımcısı Turul: “İstanbul’dan Balıkesir’e geldiğimde pazarda dolaşırken tezgahta bir çilek dikkatimi çekti. Çileğin fiyatı 40 liraydı. Oysa biz İstanbullular, Balıkesir’i Türkiye’yi doyuran il olarak biliyorduk. Tarım ve üreticinin maliyetlerinin yüksek olması sebebiyle durum ortada, hepimiz görüyoruz. Gıda fiyatlarının indirilmesinin yolu ithalat yada depo baskınlarıyla geçmez. Fiyatlarının indirilmesinin yolu üretimden geçer. Artık 7 ürün üreten değil, kendi kendine yeten 7 ülkeden biri olmak istiyoruz. Çünkü biz kendi kendine yeten ülkelerden biriydik. Ülkenin gıda egemenliğini ulus ötesi şirketlere teslim etmeyin diyoruz. Geçinemiyoruz, tükeniyoruz. İnsanca yaşamak istiyoruz” diye açıkladı.

Tüketici Koruma Derneği Balıkesir Şubesi tarafından yapılan basın açıklamasına Tüketici Koruma Derneği Genel Başkan Yardımcısı Serpil Turul, CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin ve Fikret Şahin, CHP Balıkesir İl Başkanı Serkan Sarı, İyi Parti İl Başkanı Özlem Ural ile birlikte çok sayıda parti ve dernek üyesi katıldı.