Balıkesir’in 30 bin nüfuslu Toygar Mahallesi'nin muhtarı Osman Köse, hayırseverlerin desteğiyle uygulamaya geçirdiği projelerle mahallelinin gönlünü kazandı. Fakir fukaranın babası olarak bilinen Muhtar Köse, valilik, belediye ve sivil toplum kuruluşları ile birlikte işbirliği yaparak ihtiyaç sahiplerinin yardımına koşuyor.

31 Mart 2019’da 5 muhtar adayıyla girdiği Toygar Mahallesi muhtarlık seçimlerini kazanan Muhtar Osman Köse, mahallesini güzelleştirmek için gece gündüz demeden çalışıyor. Özellikle mahallesindeki ihtiyaç sahibi ailelere yaptığı yardımlardan dolayı fakir fukaranın babası olarak bilinen Muhtar Köse, hem mahallesi, hem yardıma muhtaç kişiler hem de gençler için projeler üretiyor.

Karesi ilçesinin en büyük mahallelerinden biri olan Toygar Mahallesi’nde muhtarlık yapan Osman Köse, mahallenin gençlerini de düşünüyor. Uyuşturucu bataklığına düşmüş olan gençleri kurtararak topluma yeniden kazandırmayı hedefleyen Muhtar Osman Köse, gençlere ışık tutacak projeleri var.

Muhtarlığı ilk kazandığı andan itibaren mahallesi için çalışmaya başlayan Toygar Mahallesi Muhtarı Osman Köse, ilk olarak Asri Mezarlığı girişinde bulunan kavşağın düzenlenmesini sağladığını belirterek özetle şunları söyledi: “Muhtarlığa seçildikten sonra ilk olarak Karesi Belediye Başkanımız Dinçer Orkan’a Toygar mahallesi girişindeki kavşağın düzenlenmesi talebimizi ilettik. Toygar mahallesini geliştirmek istiyoruz. Asri Mezarlığı’nın yan tarafında bulunan kavşakta yaklaşık 6 farklı yol girişi vardı. Sürekli kazalar oluyordu ve oradan yayalar hiç geçemiyordu. Karesi Belediye Başkanımız sayesinde orası düzenlendi ve oraya dönel kavşak yapıldı. Bu şekilde daha iyi oldu. O bölgeye de bir ATM sözümüz vardı. Uzun uğraşlar sonrasında oraya ATM’yi koyduk.

Bir de Sefaköy bölgesi var. Yaklaşık 8 bin kadar vatandaşımız yaşıyor. Oraya bizden önce hiç hizmet gitmemiş. Biz yavaş yavaş hizmet götürüyorduk. Ama pandemi çıktı. Her yer duruldu, tabii ki biz de durulduk. Sefaköy’de çok güzel bir yer var. Orası belediyeye ait. Dinçer Başkanımız ile beraber oraya birkaç kez gittik ve bizleri kırmayarak oraya çok güzel bir tesis kazandıracağını söyledi. Ona da yılsonuna kadar başlayacağız ve önümüzdeki yıl açılışı yapılarak vatandaşlara hizmet edecek. Oraya biz bu hizmeti yapabilirsek vatandaşlarımız için çok iyi olacak. Onun dışında mahallemizin parklarını yeniliyoruz. Çocuklarımıza önem veriyoruz.”

 

TOYGAR’IN EN BÜYÜK SORUNU ESKİ ALTYAPI VE SU

Muhtar Osman Köse, gazetemiz muhabirine yaptığı açıklamalarda Toygar Mahallesi’nin en büyük sorununun eski yapılaşma bölgesinden kaynaklı olarak arızalanan su boruları olduğunu söyledi.

Köse; “Bizim en çok sorunumuz BASKİ ile oluyor. Çünkü her gün ben 10-15 tane arıza bildiriyorum BASKİ’ye. Her gün bir yerler patlıyor. Patlayan yerler kazılıyor ve sonrasında asfalt için sıraya giriyoruz. Mahallemizin en büyük şikayeti şuanda eski alt yapının çıkardığı sorunlar” dedi.

 

MAHALLENİN GENÇLERİNİ KURTARACAK

Karesi ilçesi Toygar Mahallesi Muhtarı Osman Köse, mahallenin gençlerinin uyuşturucu çukuruna düştüğünü söyleyerek onları uyuşturucudan kurtarmak istediğini söyledi.

Muhtar Köse, mahallesine kazandıracağı spor kulübü ile gençleri bir arada tutarak kötü alışkanlıklardan uzak tutmak istediğini ifade ederek; “Mahalle olarak gençlerimizi uyuşturucuya kurman etmek istemiyoruz. Bu dönem pandemiden dolayı pek yetişemedik ama benim en çok yapmak istediğim de gençlerimizi bir araya toplayarak onları uyuşturucudan kurtarmak. Benim zaten gençlerimize de bir sözüm vardı. Toygarspor kulübünü kuracaktık. Bu çatı altında lokal gibi bir yerde gençlerimizle toplanıp iyi şeyler yapmak istiyoruz. Bir tek kişiyi bile uyuşturucudan kurtarsak bizim için büyük bir başarı. Bununla ilgili çalışmalarımız vardı ama pandemiden dolayı kaldı. Onun dışında mahallemizde eksikliklerimiz mevcut ama hepsini sırayla belediyemize söylüyoruz ve onlar da güzel bir şekilde ilgileniyorlar” dedi.

TOYGAR’A ULAŞIM KOLAY DEĞİL

Toygar mahallesinde genel olarak bir ulaşım sıkıntısı olduğunu aktaran Muhtar Köse, belediye ile sürekli olarak görüştüğünü ve Toygar mahallesinin ulaşım sorununu çözeceğinin altını çizdi. Muhtar Köse, açıklamalarının devamını şöyle yaptı “Mahallemizde ulaşım sıkıntımız var. Üçpınar yolu üzerinde bir sıkıntımız yok ama bu Değirmen Caddesi ve Sefaköy’ün bazı kısımlarında ulaşım sıkıntısı çok büyük. Bu Toygar Camii’sinden Fatih İlkokulu’na kadar bir minibüs çalışmamız var. Onu istiyoruz ama o da şuan beklemede. Otobüslerin tekrardan devreye girmesini istiyoruz. Mahallemizin alt bölümlerinde pek fazla bir sıkıntımız yok ama üst taraflarında ulaşım gerçekten sıkıntılı. İnşallah onu da çözeceğiz. Belediyeye daha önceden müracaat ettik ancak bu pandemiden dolayı şuanda kaldı. Pandemi bittikten sonra tekrardan müracaat ettiğimizde otobüs duraklarına da kart dolum sistemlerinden koyulmasını rica edeceğiz.”

 

MUHTAR KÖSE İHTİYAÇ SAHİPLERİNİN HEP YANINDA

Mahallesindeki ihtiyaç sahiplerine verdiği desteklerden dolayı Robin Hood muhtar olarak tanınan Osman Köse başta halk arasında fak-fuk-fon olarak bilinen Sosyal Yardımlaşma Vakfı, Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ve belediyelerden aldığı yardımları söz konusu ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyor. Muhtar Köse: “Pandemi bizi çok fazla etkiledi. Mahalle büyük olduğu için ihtiyaç sahipleri de çok oldu. Bana bu ramazan ayında çok fazla yardım geldi. Maddi ve manevi olarak. Hepsini de tek tek ihtiyaç sahiplerine ulaştırdık. Mahalle büyük olduğu için sıkıntı da büyük oluyor” dedi.

 

BİR DÖNEM DAHA MUHTARLIK YAPMAK İSTİYOR

Pandeminin de araya girmesiyle birlikte mahallesine yapmak istediği hizmetlerin büyük bir çoğunluğunun aksadığını söyleyen Muhtar Osman Köse, bir dönem daha muhtarlık yaparak mahallesine hizmet etmek istediğini belirterek şunları söyledi

“Doğup büyüdüğüm mahalleme hizmet etmeyi istiyorum. Pandemiden dolayı çok fazla eksikliklerimiz var. Onları tamamlamak istiyorum. O yüzden de önümüzdeki dönem de muhtarlığa adaylığımı koymayı düşünüyorum. Çünkü yapmak isteyip de yapamadığım çok fazla şeyler var. Belediyenin de çok sıkıntıları oldu. Onlar da bize yardım etmeye çalışıyorlar ama ellerindeki imkanlar kısıtlı.”