Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclisinde muhalefet partilerinin tarihi ZağnosPaşa Camii çevresindeki binaların trampa işlemleri ile ilgili algı dolu açıklamalarına Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Yasin Sağay, son noktayı koydu. Sağay; “Balıkesir’i ortak akılla yönetiyoruz. Bunu yöneten idare Yücel Yılmaz’ın başkanlığında tüm meclis oluyor. Yaptığınız yanlış dolu açıklamaları meclise yapılmış olan bir saygısızlık olarak görüyorum” dedi.

Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Ağustos ayı ikinci oturumu Meclis Başkanı Ramazan Bahçavan başkanlığında yapıldı. Mecliste Paşa Camii çevresinde bulunan ve mülkiyeti İsmail Sarsılmaz’a ait binanın 4’ncü ve 5’nci katlarının trampa edilmesi konusunda plan bütçe komisyonundan gelen raporun okunması sırasında tartışma yaşandı.

 

ÇEKİMSER KALDILAR!

Bağımsız üye Cengiz Dikici daha önce 5 kata izin verilen yapının trampa işlemi sebebiyle kamu zararına neden olduğu gerekçesiyle ve İyi Parti’li Serkan Mehmet Ertan’ın ise işlemin sadece bölgedeki belirli bir alana yapılması sebebiyle çekimser oy kullanmaları sonrası tartışmalar yaşandı.

Ertan burada yaptığı konuşmada; “Şehrin en değerli miraslarından biri olan Zağnos Paşa Camii’nin siluetinin korunması açısından yapılan işlemin doğru olduğunu düşünüyorum. Ne var ki aynı işlemin sağdaki binalar hatta saat kulesi ve şadırvan gibi şehrin simge alanlarında uygulanması gerektiğini düşünüyorum. Trampa yapılacak alanların değerleri nelerdir bunlarla ilgili net cevaplar komisyonda alamadım. Kamu zararı olup olmadığını bilmiyoruz bundan dolayı çekincelerimiz var” dedi.

 

CANKUL: “GİZLİ SAKLI BİR ŞEY YOK. KONUYU ORDA, BURADA, BASINDA TARTIŞMANIN ALEMİ YOK”

Dikici ve Ertan’ın konuşmaları üzerine söz alan Ak Parti Grup Başkanı İsmail Cankul, söz konusu imar alanı ve takas yapılacak parsellerin gizli saklı olmadığını bilgilerin komisyondaki herkese açık bir şekilde verildiğini söyledi. Cankul; “Ada parseller açık. Burada gizli hiçbirşey yok. Raporlarda gönderiliyor. Bunun değerlendirmesini yaparak gelmemiz lazım. Bu konuyu orda burada basında tartışmanın alemi yok. Bunu komisyon üyesi bilerek gelecek. Ve diyecek ki şu mahallede milli emlakın verdiği parsel, arsa emsaline göre daha yüksek yada burada bunu yapıyorsunuz bundan dolayı red veriyorum veya çekimserim diye bilmek lazım” dedi.

Meclis toplantısında daha sonra söz alan İYİ Partili Mehmet Ersoy Fidan’da binaların tıraşlanmasının statik açıdan doğru olmadığını bu nedenle çekimser kaldığını fakat camii siluetinin korumak adına yapılan çalışmayı doğru bulduğunu söyledi.

 

TIRAŞLANMA VE KESME İŞLEMİ YOK!

Mecliste yaşanan tartışmaya son noktayı ise Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Vekili Yasin Sağay koydu. Binanın 7 kat olarak planlandığını fakat inşaatın 4’ncü katta durduğunu söyleye Sağay; söz konusu binada tıraşlama ve kesme işlemi yapılmayacağını ifade etti.

Sağay; ayrıca konuya hakim olmayan muhalefet partilerinin kamu oyunda yaptıkları açıklamaların toplumda yanlış anlaşılmalara neden olduğunu ifade ederek özetle şunları dile getirdi: “Binada tıraşlanma, kesme ve yapıp sökme gibi bir işlem yok.

Aynı Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin bulunduğu bina gibi o binaya da 4. kattan sonrasına devam etmeyin deniliyor. Yani bina tıraşlanmaya gerek kalmadı. Diğer katlar yapılmadan iptal edildi.

Bu konu hakkında söz alan Serkan Bey de yeni bir siyasetçi. Bakan programı nasıl oluyor daha bilmiyor. Bakan Bey’in buraya gelmeden önce tarihi belli olduktan sonra şehrin seçilmiş belediye başkanları, milletvekillerimizle beraber bakanın tur güzergahını bildiriyoruz. Onlar onaylıyorlar ve o şekilde yapıyorlar. Biz bilerek Karesi Belediye Başkanımız, Altıeylül Belediye Başkanımız ve milletvekillerimizle Avlu, Çamlık, Paşa Camii ve gar arkası olmak üzere dört noktaya getirdik. 4 noktaya getirmemizin sebebi Paşa Camii’nin etrafının daha iyi açılmasını sağlamak.

Biliyorsunuz ki bir sene önceki Paşa Camii ile bir sene sonraki Paşa Camii sevgisi Balıkesir Büyükşehir’de değişti.

Buradaki olayda da biz etrafında kamulaştırma yapacağız. Bu yerlerin hepsi de birbirine bağlı işler. Biz bakanlıktan 2 milyon metrekare arsa almak için o bölgede kamulaştırma yapmayı Çamlık etrafındaki yeni BALTOK arazilerinin çevre yollarını ve TOKİ’nin arazisi olan tren garının arkasındaki meydan düzenlemesini bakanlık bütçesinden yapalım dedik.

Şehrimize hem Balıkesir Büyükşehir Belediyemizin hem de 20 ilçemizin ayrı ayrı bütçeleri var. Ama bir de bakanlıkların bütçesi var. Bunu yöneten idare Yücel Yılmaz’ın başkanlığında tüm meclis oluyor. Bunu meclise yapılmış olan bir saygısızlık olarak görüyorum ben. Çünkü biz burada akıl koyuyoruz. Tren garının meydanı şuanda son aşamada. Bakanlık çiziyor projeyi. TOKİ marifetinle yapılacak. TOKİ marifetiyle yapmak demek 200 milyon liralık işi genel bütçeden yapıyorum demek.” Dedi.

Konuşmaların ardından yapılan oylamada 3 çekimser, 4 red oyuna karşılık plan bütçe komisyonundan gelen rapor oy çokluğu ile kabul edildi.HABER: CENGİZ GÜNEŞ