Mobilya almak aslında bir ihtiyaç ancak şu dönemde artan fiyatlar sonrasında mobilya almak artık lükse giriyor.

Evini yenileyecekler, evlenenler ve beraberindeki birçok ihtiyaçtan dolayı mobilya bayilerinin yolunu tutan vatandaşlar fiyatları görünce neye uğradıklarını şaşırıyorlar.

Pandemi dönemiyle birlikte fabrikaların zaman zaman çarkları durdurması mobilya sektörünü derinden etkiledi. Yaşanan fiyat artışı sonrasında vatandaşlar mobilya konusunda alım sıkıntı çekmeye başladı.

12 taksitle alınabilen mobilyalar, 9 taksitle sınırlandırılmasından sonra ihtiyaç olan mobilyalar şuanda lüks sınıfında. İşlerinin son dönemde fazlasıyla durgun olduğunu aktaran İpek Mobilya bayisinden Yıldız Ceylan, “İşlerimiz son dönemde durgun. Pandeminin çıkmasından sonra işlerimiz zaten durgunlaşmıştı. Ama geçen seneye göre işlerimiz bu sene çok daha fazla durgun. Pandemi yeni başlamıştı ve insanlar pandeminin ne kadar süreceğini öngöremediği için yine alışverişlerini yapıyorlardı. Ama süreç tahmin ettiğimizden daha uzun sürünce haliyle işlerimiz de aksadı. Düğünler de ertelendi, dolayısıyla herhangi bir düğün alışverişi bile çok fazla yapamıyoruz. Geçen seneye nazaran çok çok düştü. Geçen sene yaptığımız cirolar ile bu seneki cirolar arasında çok ciddi farklar var” dedi.

 

“HAMMADDEYE YÜZDE 100 ZAM GELDİ”

Yaklaşık 3 ay önce mobilyalarda hammaddeye gelen yüzde 100 zam sonrasında hem mobilya sektörünü hem de vatandaşların alım gücünü etkilediğini belirten Yıldız Ceylan şunları söyledi:

“Mobilyalarda fiyat konusuna değinecek olursak yaklaşık 3 ay önce hammaddeye yüzde 100 zam geldi. Böyle olunca mobilya markaları fiyatlarını arttırmak durumunda kalıyor. Şuanda fiyat olarak ortalama ürünler satıyoruz. Ama yine de işlerimiz çok fazla olmuyor. Vatandaşlarımızın alım gücü çok düşük. Hammaddeye yüzde 100 zam gelmesi demek korkutucu bir durum. Hammaddeye gelen zam hem bizi çok etkiliyor hem de insanların alım gücünü çok fazla düşürüyor. Mobilya almak isteyenin cebi yanıyor.”

 

“9 TAKSİT SINIRLANDIRMASI GELDİ”

Hammaddeye gelen yüzde 100’lük zammın yanı sıra mobilya alışverişlerinde kredi kartına 12 taksit yapılırken 2 ay öncesinde yapılan düzenlemeyle 9 taksite kadar bölebildiklerini aktaran Yıldız Ceylan  “Vatandaşlar zaten alamıyordu, artık hiç alamıyor” dedi.

Öte yandan açıklamalarda bulunanCeylan sözlerini şöyle tamamladı:

“2 ay öncesinde mobilya alışverişlerinde kredi kartına 12 taksit yapabiliyorduk. Ama bildiğim kadarıyla beyaz eşyalar da dahil olmak üzere mobilya alışverişlerinde 12 taksit olayı kalktı. Biz şuanda maksimum kredi kartına 9 taksit yapabiliyoruz, bu da sektörümüzü olumsuz etkiledi. Bu durum da işlerimizi oldukça etkiledi. İnsanların zaten alım gücü düşük. Zaten mobilyalar pahalı. Kredi kartına taksitlendirmek istiyor. Ama biz yeteri kadar taksit sayısını sağlayamadığımız için almaktan yine vazgeçiyorlar. Çünkü bütçelerini aşıyor. Bu bizi çok olumsuz etkiliyor. Hammaddeye zaten zam geldi, pandemide başlı başına bir sıkıntı yaşattı.”