Balıkesir Lokantacılar Odası Başkanı Hasan Yıldız, Balıkesir’de koronavirüs pandemisinde zor zamanlar atlatan lokanta esnafının yaz aylarıyla birlikte eski günlerine kavuşacağını söyledi. Yıldız, “Koronavirüs salgını sonrası kurdaki dalgalanma esnafımızı çok zorladı inşallah yaz ayları ile birlikte sıkıntılı günler geride kalmış olacak ve uzun bir aradan sonra birazda olsa rahatlayacağız” dedi.

“ZOR GÜNLERİ ATLATTIK”

Koronavirüs pandemesi nedeniyle son 3 yılın esnaf ve sanatkar için çok zor geçtiğini söyleyen Balıkesir Lokantacılar Odası Başkanı Hasan Yıldız, yaz aylarıyla birlikte eski iş e kazançların geri geleceğini ümit ettiklerini söyledi. Oda olarak her zaman esnafın yanında olduklarını hatırlatan Yıldız, “Tüm Dünya’yı kasıp kavuran pandemiden bizim meslek grubumuz ve hizmet sektörü olumsuz etkilendi. Tabi ki hükümetin bazı destekleri oldu ama yeterli mi diye sorulursa maalesef yeterli değil.

İnşallah bu zor günleri atlattık, derken yaşanan kur dalgalanmaları istikrarsız giden bir fiyat dalgalanmaları esnafın biraz şevkini kırıyor ama biz Türk toplumu olarak her zaman şunu söylüyoruz, biz bütün sıkıntıların üstesinden geliriz önümüzdeki yaz ayının iyi geçeceğini düşünüyorum fakat şuan da oturmayan bir fiyat sistemi var.

Esnafı bekleyen zor şartlar vardır çünkü mevsimsel olarak dört mevsimin dördü de aynı esnafa yaramayabiliyor. Bizim sektörün bazı bölgelerde kış ayında işleri iyi olurken bazı bölgelerimizde yaz aylarında iyi iş olur. Dolayısı ile esnaflıkta kar, zarar yan yana gider diye ifade vardır fakat ben tabi öncelikle yeni atanan yeni işletme kuran arkadaşlar açısından bu zor günlerin bir yönden zahmetli ve eziyetli olduğunu bir yöndende onlar açısından kazanım olduğunu düşünüyorum. Sevilmeyen bir işte de kimse başarılı olamaz, esnafımın işine dört elle sarıldığını görüyorum ve her birine bu gayretlerinden dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

 

“ESNAFIMIZIN YANINDA OLACAĞIZ”

Her daim esnaf ile beraber hareket edeceklerini söyleyen Başkan Yıldız; “Biz her zaman esnafımız ile birlikte istişare içerisinde olacağız. Her şeyden önce güvenin oluşmasından yanayız, bize güvenen esnaflarımız her türlü sıkıntılarını bize anlattığında her ne kadar ricacı bir kurumda olsak Hükümetimiz ve devletimiz ile her zaman yan yana omuz omuza yürümeyi tercih ederek esnafımıza hep birlikte çözüm üretiyoruz.

Sorunsuz bir insan topluluğu düşünemezsiniz sorunlar mutlaka var, dolayısıyla biz yeni bu 4 yıllık dönem içerisinde biraz daha işverenlerin ve yöneticilerin veya idarecilerinin akademik eğitim almasından yana bir planlamalarımız var.

Daha sonra çalışan kardeşlerimizin, kalfalarımızın, ustalarımızın, çıraklarımızın akademik eğitim alması gerektiğini düşünüyoruz. Bizim kentimizde yemek kalitesinde ve lezzetinde asla bir problem görmüyorum, hatta Türkiye’de ilk sıralara giriyoruz. Bu anlamda da zaten Büyükşehir Belediyemiz ve diğer odalarımızın da katkısı ile kahvaltı festivalleri, yemek festivalleri ve buna benzer etkinlikler ile destek olunuyor” dedi.

 

“ELEMAN BULMAK GİTTİKÇE ZORLAŞTI”

Son olarak mesleğinin eleman bulmakta zorluk çektiğini söyleyen Hasan Yıldız, konuşmasını şu şekilde tamamlandı; “Mesleğimizin zor yanları, son zamanlarda açıkçası çırak, kalfa bulmakta çok zorlanıyoruz.

Her geçen gün birazcık gardımız düşüyor, bizim işimiz yani bir veya iki kişi ile yapılabilecek bir iş değil. Biz ortalama 800 esnaftan bahsediyoruz. Her bir işletmeye 7-8 personel düşmeli, biz lokantacılar olarak büyük bir aileyiz. Onun için çırak bulmakta kalifiye elaman bulmakta çok zahmet çekiyoruz. Bu zorluğumuz dışında tabi kendine göre sosyalliği var ama uzun saatler açık kalmanız gerektiğinden dolayı yılın önemli günleri, bayramlar da dahil bunun içinde belki hafta sonları bir çok esnafımız işinin başında oluyor. Çoluğunu çocuğunu eşine pek fazla zaman ayıramıyor bunun dışında çok fazla zahmeti ve zorluğu yok bizim mesleğimizin” diye konuştu.  

SONER KANBER