Balıkesir Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Hüdayi Tanrıkulu, 'Dünya Kuduz Günü' günü nedeniyle yaptığı açıklamada, “İlk belirti gözlendikten sonra yüzde 99 ölümcül olan bu hastalık doğru bir aşılama protokolü ile günümüzde yüzde 100 önlenebilmektedir” dedi.

Balıkesir Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Hüdayi Tanrıkulu ‘Dünya Kuduz Günü’ dolayısıyla yazılı bir açıklama yaptı.

150’den fazla ülkede halen kuduz hastalığının var olduğunu söyleyen Tanrıkulu; “İlk belirti gözlendikten sonra %99 ölümcül olan bu hastalık doğru bir aşılama protokolü ile günümüzde %100 önlenebilmektedir. Bu anlamda, özellikle aşı kararsızlığının COVID-19 pandemisi ile mücadeleyi olumsuz yönde etkilediği dikkate alındığında, Kuduz vb. zoonotik hastalıkların kontrolünde aşılamanın en önemli ve sonuç alıcı bir yaklaşım olduğu gerçeği çerçevesinde hastalıklarla mücadelede aşının etkisinin bir kanıtı olması açısından kuduz dikkatle takip edilmesi gereken bir hastalıktır. Dünyayı bir buçuk yılı aşkın süredir etkisi altına alan COVID-19 pandemisi, bilgisizlik yada daha da vahimi hatalı bilginin hastalıklarla mücadelede başarıyı ne denli etkilediğini bir kez daha ortaya koymuştur.

Kuduz içinde geçerli olan korkular, yanlış anlamalar ve yanlış bilgiler hastalığın yüzlerce yıldır ortadan kaldırılamamasına neden olmuştur. Hastalık hakkındaki gerçeklerle ilgili gerekli farkındalık yaratılmadan, hastalık bilincini artırmak, kuduz vakalarını önlemek, hayvanları aşılatmak ve insanları kuduzun tehlikeleri konusunda bilinçlendirmek mümkün değildir. Kuduz hastalığına karşı yanlış bilgilenmeden kaynaklanan korku ki bunlar; kuduz hastalığının ölümcül olması, insanlara bulaşması ve yalan haberler ile şehir efsanelerinin toplumda ortaya çıkardığı insanlarda aşı tedirginliği oluşturan, insanları hayvanlarını kısırlaştırmaktan veya aşılatmaktan alıkoyan ve insanları hastalık için etkisiz tedavilere inandıran korku hastalıkla mücadeleyi olumsuz etkilemektedir. İşte bu nedenle dönemin ruhuna uygun şekilde bu yıl Dünya çapında 15’incisi kutlanan Dünya Kuduz Günü’nün teması kuduz hakkında gerçekleri paylaşmak ve yanlış bilgi ve efsanelere dayanarak oluşturulan korkuyu engellemek için “Kuduz: Gerçekler, Korku Yok” olarak belirlenmiştir. Kuduz %100 önlenebilir bir hastalık iken, her yıl dünya çapında 59.000'den fazla insan bu hastalıktan ölmektedir. Bunların %40’ı özellikle Afrika ve Asya’da beşeri hekimlik ve veteriner hekimlik hizmetlerinin etkin bir biçimde sağlanamadığı kırsal bölgelerde yaşayan çocuklardır. Ölüm vakalarının %99 enfekte köpekler tarafından ısırılma nedeniyle meydana gelmektedir. İnsan ölümlerine ek olarak her yıl başta köpekler olmak üzere milyonlarca evcil hayvan bazen hastalık taşıması bazen de hastalığın neden olduğu korku nedeniyle yersiz yere itlaf edilmektedir. Elimizde var olan etkili aşılar ve koruyucu tedbirlerin varlığında tüm bu insan ve hayvan ölümlerini kabul etmek mümkün değildir.

Başta köpekler olmak üzere vahşi ve evcil yaşamda hayvanların kuduza karşı aşılanması gerekmektedir. Kuduz hastalığında köpekler hastalığın kaynağı değil bilakis insanlar gibi mağdurlarıdır. Bu nedenle insan ve hayvan sağlığının korunması için vatandaşlarımızın her yıl kedi ve köpeklerini kuduz aşısı ile aşılatmalarını şiddetle tavsiye ediyoruz” dedi.HABER: ADEM KARANFİL