Yapılan tüm açıklamalara rağmen kurallara uymayanlar nedeniyle Balıkesir’de vaka sayısı ürkütücü seviye arttı. Balıkesir Kovid-19 salgınında ülkedeki vaka sayısı en yüksek 4’üncü il oldu.

Kurbanları her geçen gün artan Koronavirüs (Kovid-19) salgınını durdurmak için karantina uygulamalarına ve sosyal mesafe önlemlerine uymak hayati bir önem taşıyor. Ancak, Balıkesir’de bazı insanlar pandeminin ciddiyetini görmezden gelip, kurallara uymamaya devam ediyor.

Salgınla mücadelede vatandaşın bireysel sorumsuzluğu vaka sayılarının yükselmesine neden oluyor. Balıkesir’de hastanelerdeki yoğun bakım doluluk oranı ise yüzde 75’lere ulaşmış durumda.

Hem vaka, hem yoğun bakım rakamlara bakıldığında ise Balıkesirlinin Kovid-19’un kendisinden alıp götürdüklerini çabuk unuttuğu görülüyor.

 

VALİ ŞILDAK’TAN AŞI UYARISI

Öte yandan Balıkesir Valisi Hasan Şıldak, artan vaka sayıları neticesinde kayıpların artığını hatırlatarak hastalık ile mücadelede tek silah olan aşı olunması konusunda vatandaşları uyardı.

Vali Şıldak; “Sevgili hemşehrilerim, salgın devam ediyor. Maalesef pek çok vatandaşımız yoğun bakıma alınıyor ve kayıplarımız oluyor. İlimiz vaka sayısı en yüksek 4’üncü il!

Aşı ve tedbirler dışında çözüm yok! Lütfen aşısız olarak şartları zorlamayalım! Tedbirleri yok saymayalım” dedi.

 

AŞILAMA ORANLARI

Balıkesir ülke genelinde ikinci doz aşı yaptıran en yüksek 10 il arasında olmasına rağmen, son dönemde aşılama çalışmalarında gözle görülür bir yavaşlama yaşandı.

Balıkesir’de artan vakaların bir diğer sebebi ise aşı karşıtları. Balıkesir’de halen 99 bin civarında kişi hiç aşı olmazken, sırası gelip 2. doz aşısını olmayanların sayısı ise 52 bin dolayında. Son verilere göre ise Balıkesir’de üçüncü doz aşısını olmayan 85 bin kişi bulunmakta.

Türkiye'de bugüne kadar uygulanan aşı miktarı ise 119 milyon 272 bin 284 doza yükseldi. 18 yaş üstünde en az iki doz aşı yaptıranların oranının en yüksek olduğu 10 il, Ordu, Osmaniye, Amasya, Muğla, Kırklareli, Çanakkale, Eskişehir, Balıkesir, Zonguldak ve Burdur oldu.

 

ESNAF YÜKSELİŞTEN RAHATSIZ

Diğer yandan aylarca işyerleri kapalı olan Balıkesir esnafı ise yükselen vaka sayılarından son derece rahatsız. Temizlik, maske ve mesafe kurallarına uymayan insanlar yüzünden Balıkesir esnafı yeniden gelebilecek kısıtlamalar nedeniyle endişeli. Esnaf ekonominin dalgalı olduğu bu dönemde yeni bir kısıtlamayı kaldıramayacaklarını ifade ediyor.

 

 

 

 

 

 

VALİ ŞILDAK, KOVİD-19’A

KARŞI VATANDAŞLARI UYARDI                                                /D

 

 

Balıkesir Valisi Hasan Şıldak, il genelinde vaka sayılarının yükseldiğini belirterek, vatandaşlara aşı çağrısı yaptı.

Balıkesir Valisi Hasan Şıldak, “Sevgili hemşehrilerim, salgın devam ediyor. Maalesef pek çok vatandaşımız yoğun bakıma alınıyor ve kayıplarımız oluyor. İlimiz vaka sayısı en yüksek 4’üncü il!

Aşı ve tedbirler dışında çözüm yok! Lütfen aşısız olarak şartları zorlamayalım! Tedbirleri yok saymayalım” dedi.

Öte yandan illere göre 30 Ekim-5 Kasım tarihinde her 100 bin kişide 410,79 olan KOVID-19 vaka sayısı 6-12 Kasım'da her 100 bin kişide 461,35’e yükseldi.

Balıkesir bu rakamla vaka yoğunluğu bir önceki haftaya göre en çok artan 10 il arasında kaldı.