Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla düzenlenen “22. Suçıktı Şiir Akşamları” kapsamında onlarca şair kent tarihine unutulmaz notlar düştüler.

Bosnak Hersek'in Yunus Emresi olarak nitelendirilen Prof. Dr. Cemalettin Latiç’in onur konuğu olarak yer aldığı 22. Suçıktı Şiir Akşamları etkinlikleri kapsamında bir araya gelen şairler ilk olarak şehir turu attı. Ardından Kent Konseyi Hizmet Binasında Bosna Kahvesi ikramı sonrası şairler kendi aralarında şiir festivalleri üzerine söyleşi ve sohbet gerçekleştirdi.

Program kapsamında Balıkesir Millet Kıraathanesinde “Dünden Yarına Şiir” paneli gerçekleştirildi. Prof. Dr. Cemalettin Latiç, çeşitli illerden gelen şairler ve üniversite öğrencilerinin katıldığı Selim Somuncu’nun monitörlüğündeki panelde Balıkesir Üniversitesi Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Mehmet Narlı ‘şiirin yapısı ve teorisi’ üzerine,  Balıkesir Üniversitesi Necatibey Fakültesi öğretim üyesi Ertan Örgen ‘Cumhuriyet dönemindeki şiirin üzerindeki insan manzaraları’, Zeynep Arkan ise ‘sosyal medya ağları ve şiir’ üzerine konuştu.

Etkinlik öncesi açılış konuşmasını yapan Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı ve aynı zamanda Balıkesir Kent Konseyi Başkanı Mürsel Sabancı; 22. Dursunbey Suçıktı Şiir Akşamları için bu yıl 3 günlük bir program hazırladıklarını söyledi. Sabancı; “Programlarımızda şehir ve şiir konuşacağız. Üstatların huzurunda benim söz söylemem abest kaçar. Balıkesir’i Kuvay-i Milliye şehrini kıymetli şair ve üstatlarla zenginleştirdiniz. Sözünüzün kıymet bulduğu mekanlardasınız. Şiir ve şehir üzerine konuşarak şehrimize bir hafıza ve yayınlar bırakacaksınız. Katılımlarınız için teşekkür ediyorum” dedi.

Daha sonra söz alan etkinliğin düzenleme kurulu üyesi ve aynı zamanda Dursunbeyli şair Ali Sali, 1994 yılında amatörce başlatılan Suçıktı Şiir Akşamlarının 2000’li yıllarda profesyonelleştiğini söyledi. Sali; “2000’li yıllara kadar halk ile iç içe olan şairler profesyonelleşmenin ardından halk ile ayrı düştü. Bu Suçıktı etkinliklerinin bir handikabıydı. O güne kadar dışardan gelen şairler halkın evinde kalırlardı, sonrasında ise öğretmenevi ve otellerde kalmaya başladı. İş profesyonelliğe dönüştüğünde bundan sonrası için halkla iletişim Şehir Meclisi ile kurulmaya gayret edilecek. Şairlerimizin gayreti ve halkın da cesareti irtibat kurabilmesiyle iletişim sağlanabilecek. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve paydaşlarının bu yılki Suçıktı Akşamlarını organize etmesi bizi mutlu etti. Akademisyen, ilahiyatçı ve Şair olarak etkinliğimizin onur konuğu olan Cemalettin Latiç de etkinliğimize gelmesi bizi onurlandırdı. Kendisine teşekkür ederiz” dedi.

Konuşmaların ardından panelisteler şiirle ilgili kendi alanlarında düşüncelerini paylaştılar.

22. Dursunbey Suçıktı Şiir Akşamları programı kapsamında daha sonra tarihi Zağnos Paşa Camii Meydanında “Balıkesir Şiir Meclisi” gerçekleştirildi etkinliklerin bir bölümü ise Dursunbey ilçesinde devam etti.