Balıkesir Anafartalar Caddesi üzerinde yaklaşık 6 yıldır Beyzade Künefe ve Baklava dükkânının işletmeciliğini yapan Mustafa Kemal Çiftçi, “Ülkemizde en çok sevilen ve tercih edilen tatlılardan biride künefe. Özellikle iyi künefe peynirinden belli olur” dedi.

İyi bir künefe tatlısı, her tatlı da olduğu gibi önce kaliteli malzemeden daha sonra bu işte kendine güvenen ustalar sayesinde güzel yenir. Her künefe tatlısı aynı lezzette olmaz. Her usta aynı tadı, kıvamı yakalayamaz. Künefenin kalitelisi güzel malzeme ve kaliteli ustasından belli olur.

 

“TAZE MALZEME, KALİTELİ KÜNEFE”

Kaliteli künefe tatlısının en önemli hususunun önce malzeme daha sonra tatlı ustası olduğunu belirten Beyzade Künefe ve Baklava dükkânı işletmecisi Mustafa Kemal Çiftçi, “Künefe dendiği zaman bu tatlımızın belli başlı kaliteli malzemeleri vardır. İyi bir künefe yapmak isteniyorsa kaliteli malzeme alacaksın. Şimdi bizim yaptığımız künefenin peynirini biz Antakya’dan getiriyoruz. Aldığımız peynir gayet kaliteli ve sadece künefe için yapılan peyniri tercih ediyoruz. Yağ, fıstık ve kadayıfımıza da da Antep’ten getirerek Balıkesirli vatandaşlarımıza sunmaya devam ediyoruz” dedi.

 

 “SICAK VE TAZE SUNUYORUZ”

Her yıl odluğu gibi bu yılda künefe tatlısına ilginin ve talebin yoğun olduğunu belirten Mustafa Kemal Çiftçi, “Balıkesir’de ilk geçtiğimiz yıllara göre şuan da künefeye ilgi daha yoğun. Bizim bu sektörde 6. Yılımız 6 yıl önce künefeye bu kadar ilgi yoktu. İnsanlar o zaman merak ediyorlardı. Adı duyuluyor fakat ne olduğu pek bilinmiyordu. Künefe alayım diye gelen insan pişirilerek verildiğini bilmediği için şaşkınlık bile duyabiliyordu. Genellikle tatlılar hazır verilirken ben işletmemde tatlımı pişirerek sıcak ve taze şekilde sunuyorum bekletilmiş ve soğuk künefe olmaz” dedi.

 

“KOKU VE TADINA BAKILMALI”

“Künefeyi ilk kez tadacak olan kişinin tadından önce kokusuna ve peynir kıvamına bakılması gerekiyor” şeklinde konuşan Çiftçi, “Künefenin kalitesi ilk önce kokusundan daha sonra ise tat ve şeklinden belli olur. Bizim müşterimiz daha servisi olmadan o kaliteli yağ, peynir ve künefenin kokusunu alır. Künefe içerisindeki peynirin kaldırıldığında süzülmesi gerekir. Şerbet uyumu, içine konulan malzemesi, yapımı bu saydıklarımın hepsi birleştiği zaman künefeyi meydana çıkarır” şeklinde konuştu.

HABER: GÜL ÇETİNBAĞ KANBER