Balıkesir’in semt pazarları hayli kalabalık olmasına rağmen aynı yoğunluğun satışlara yansımaması esnafın umudunu kırdı. Pazarcılar; “Vatandaş pazara atık alışverişe değil gezmeye geliyor” dedi.

Balıkesir’de haftanın her günü en az iki mahallede semt pazarları kuruluyor. Bu sayı bazı günler 3’e çıktığı da oluyor.

Pazar tezgahlarında son dönemde artan fiyatlardan ise hem pazarcı hem tüketici hiç memnun değil. Üretici artan fiyatla nedeniyle alışveriş yapmazken pazarcı eski kazancı olmadığından ve ürününü satamadığından şikayetçi.

Fiyatların yüksek olmasından dolayı vatandaşın alışveriş yapmadıklarını sadece pazara vakit geçirip ve gezmek için geldiklerini söyleyen Salı Pazarı esnaflarından Çetin Bayırlıgil bu durumun yeni çıkacak olan hal yasası ile değişeceğini umut ettiklerini belirtti.

Vatandaşın Pazar alışverişi yapması geçen seneye göre fiyatların artmasından dolayı daha zor olduğunu söyleyen Esnaf Çetin Bayırlıgil konu ile ilgili şunları söyledi; “Geçen seneye oranla fiyatlar daha yüksek şuanda. Fiyatların yüksek olmasından dolayıda vatandaş pazardan alışveriş yapma konusunda güçlük çekiyor. Önümüzdeki zamanlarda çıkacak olan yeni hal yasası ile bu durumların değişeceğini düşünüyorum. Bu durum hem pazarcı için iyi olacak hem vatandaşın alışveriş yapası, pazarı sadece gezmek için gelmek yerine birşeyler alabilmesinde yardımcı olacaktır. Şuanda üreticiden alınan ürün ve bu ürünün vatandaşa ulaşması yolunda aradaki aracı daha çok para kazanıyor bu düzenleme ile pazarcının kazancında bir düşüş olmayacak ancak vatandaşın alım gücüne daha da kolaylaştıracaktır.”

 

OKUL ALIŞVERİŞLERİ PAZARI DA VURDU!

Halkın sadece pazara gezmek için geldiğini alışveriş yapmadıklarını söyleyen Esnaf Bayırlugil, Pazar içerisinde yapılan denetimlerinde gayet sağlıklı ilerlediğini belirterek; “İnsanlar pazardan alışveriş yapmıyorlar sadece bakıyorlar ve almadan geçiyorlar. Alışveriş yapan vatandaş da sadece tadımlık alıyor. Pazarda müşteri yoğunluğu çok ancak alışveriş yapan müşteri çok az bir durumda. Müşteri şuanda sadece ihtiyacı kadar alıyor eski yıllarda ki gibi ekstra bir ürün alma söz konusu değil şuan için. Okulların açılmasıda vatandaşın bütçesini zorladı. Okul alışverişleri pazarı da vurmuş durumda. Pazar yerleri kalabalık olmasına rağmen alışveriş olmuyor. Pazar yerinde güzel olan şey denetlemeler. Denetlemeler yapılıyor maske denetimi, etiket fiyat denetimi gibi çoğu denetlemeler yapılıyor. Denetlemeler anlamında herşey yolunda” diye konuştu.

Pazar yeri ürünleri fiyatları; (Havuç kilosu 4-5 TL, Elma kilosu 3 TL,Yeşil fasulye kilosu 7TL, Üzüm kilosu 7 TL, Mandalin kilosu 5 TL, Salçalık biber kilosu 2.5 TL, Domates kilosu 3 TL, Ceviz kilo 30 TL,Bamya kilo 12 TL,Tüysüz Şeftali kilosu 5 TL, Tüylü şeftali kilosu 7.5 TL, Salatalık kilosu 3-5 TL, Turşuluk salatalık kilosu 4-5 TL,Siyah zeytin kilosu 10-35 TL, Yeşil zeytin kilosu 12- 45 TL, Siyah incir kilosu 10 TL, Muz kilo 15 TL, Siyah erik kilosu 10 TL, Barbunya kilosu 20 TL,Biber kilosu 5 TL, Marul demet 3 TL,Karpuz kilosu 1.5 TL tane 10-15 TL,Patlıcan kilosu 4 -5 TL, Börülce kilosu 12 TL, Kudret narı tane 7 TL, Ayva kilosu 12 TL,Lahana tane12 TL.)

 

ÖZEL HABER: HÜSEYİN TÜLEK