10 ilde bin kadın çiftçiye ulaşan büyük bir eğitim programı olan "Kız Kardeşim" projesinin son durağı Balıkesir oldu. Kendi imkânlarıyla üretim yapan girişimci kadınların ürünleri Türkiye ve ardından Dünya pazarına açılması sağlanacak.

Tarım ve Orman Bakanlığı, “Kız Kardeşim Projesi” kapsamında kırsal alanda yaşayan ve kendi imkanlarıyla üretim yapan kadınlara yönelik eğitim seferberliği başlattı.

Proje kapsamındaki eğitimlerin altıncısı Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ayşe Ayşin Işıkgece'nin katılımlarıyla Balıkesir’de gerçekleştirildi. Kırsal alanda yaşayan ve kendi imkanlarıyla üretim yapan kadınlara yönelik başlatılan eğitim seferberliği kapsamında toplam 10 ilde düzenlenecek yaklaşık 1.000 kadın girişimciye ulaşılması hedefleniyor.

Balıkesir Tarım İl Müdürlüğü’nde düzenlenen program Balıkesir AK Parti Milletvekilleri Mustafa Canbey, Adil Çelik, Belgin Uygur, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Tarım ve Orman Bakanlığı Bürokratları, kurum müdürleri, kadın kooperatifleri üyeler ile kadın girişimciler katıldı.

Program öncesi basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ayşe Ayşin Işıkgece, Türkiye'nin çok zengin biyoçeşitliliğe sahip olduğunu ve bu durumu katma değere dönüştürecek projeler geliştirdiklerini söyledi.

Işıkgece; “Hepimizin bildiği gibi ülkemiz kaynaklarıyla çok zengin. Yani yerel, yöresel, coğrafi işaretli ürünleriyle, otlarıyla, meyvesiyle, sebzesiyle çok çok özel bir coğrafya  bu özel coğrafyada ürünlerimizin hak ettiği değeri bulması ve piyasalarda pazarlarda bu bölgenin değerinin ekonomiye dönüşmesi adına çok özel bir kız kardeşim projesi yaptık.

Kız kardeşim projesi çerçevesinde bu ürünlerin profesyonelce pazarda satılmasıyla alakalı eksik gelen gelişmesi gereken konularda hijyen olsun, gıda güvenliği olsun, etiket mevzuatı olsun finansal oku yazarlık olsun bu ürünlerin pazarlarda değil sosyal medyada üzerinden de satışıyla alakalı biz eğitim vereceğiz iki gün boyunca kız kardeşlerimize. Kız kardeşlerimden kastım kadın kooperatifleri, kadın girişimciler. Bunların ellerinden tutarak iki günlük eğitimlerin sonunda yalnız bırakmıyoruz kız kardeşlerimizi bölgeye mentol bir danışman atıyoruz. Bu danışman vasıtasıyla onların bu yolda yürürken her daim soracakları sorular kafalarına takılanlar, vizyon verilmesi gereken konularla alakalı ürünlerin sadece burada değil Türkiye’nin her tarafında hatta dünyanın başka ülkelerinde Pazar bulması hak ettiği değeri bulması adına yapılan özel bir proje.

Tarım ve orman bakanlığı olarak bu proje bizim için çok önemli. Neden? Bir sürdürülebilir tarım için iki kırsal kalkınma için üç biyo çeşitlilik için dört buradaki bu mirasın gelecek kuşaklara aktarılması için kadınlarımızın elinin para görmesi için bu değerleri gün yüzüne çıkartmak için son derece önemli bir proje dolayısıyla kız kardeşlerimizi bırakmayacağız takip edeceğiz, gittikleri yolda hep arkalarında olacağız. Daha sonra özel fuarlarla ilgili bu ürünleri dünyaya tanıtma ve dağıtmayla ilgili faaliyetlerde bulunacağız satın almacılarla buluşturacağız ürünlerimizi ve nihayetinde bu ilimiz olduğunda, bu ilimiz kendi kendine ayakları üzerinde burabildiğinde başka bir ilimize kız kardeşli yapacak. Dolayısıyla kız kardeşlik dalga dalga Türkiye’ye yayılmış olacak ve bu yerel değerlere sahip çıkmış olacağız hep beraber. Balıkesir bu değerler anlamında çok anlamlı bir şehir.” Dedi.

Bakan Yardımcısı Işıkgece son olarak; kız kardeşim projesinin uygulandığı daha önceki 5 ilden olumlu sonuçlar aldıklarını söyledi. Işıkgece, 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Gününde ise Bakan Pakdemirli ile birlikte İzmir’de düzenlenecek etkinlikte kadınların ürünlerini alıcılarla buluşturacaklarını ifade etti.

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ayşe Ayşin Işıkgece, daha sonra eğitimlerin verileceği Balıkesir Tarım il Müdürlüğü Bahçesine kadın girişimciler ve kadın kooperatiflerinin açtığı tezgahlardaki yerel ürünleri inceledi.

Balıkesirli kadınlar fotoğrafının olduğu bir portreyi Bakan Yardımcısı Işıkgece’ye hediye ederken, Işıkgce  tezgahlar içinde Sındırgı Belediyesi’nin kadınları desteklediği projesi kapsamında gazete kağıtlarından geri dönüştürülerek yapılan sepetleri çok beğendi ve ilgiyle inceledi.

 

KIZ KARDEŞİM PROJESİ HAKKINDA

Coca-Cola Vakfı’nın, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve Habitat Derneği ile birlikte 2015 yılından bu yana devam eden Kız Kardeşim Projesi, kadınların ekonomik hayata katılımı konusunda gerekli bilgi ve becerilerle donatılarak toplumsal ve ekonomik konumlarının güçlenmesi ve ekonomik kalkınmada aktif rol almaları için desteklenmesi amaçlanıyor. Kız Kardeşim Projesi, Türkiye’de bugüne kadar 81 ilde 100 binin üzerinde kadının kendini geliştirerek toplum içinde daha aktif rol almasına destek oldu.

Tarım ve Orman Bakanlığı ile imzalanan protokol kapsamında, 10 ilde 1.000 kadın girişimciye; Müşteri İlişkileri ve Satış, Ürün Sunum ve Pazarlama Teknikleri, Gıda Güvenliği ve Lojistik, Toplumsal Cinsiyet Adaleti, Coğrafi İşaretler, Finansal Okuryazarlık, Sosyal Medya ve İnternet Reklamcılığı, Etiketleme Mevzuatı, DİTAP, Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık konu başlıkları ile eğitimler verilmesi hedefleniyor.

Projenin ilk ayağında eğitimlerin verileceği iller; Ankara, Erzurum, Bursa, Eskişehir, Elazığ, Afyon, Balıkesir, İzmir, Samsun ve Adana olarak belirlendi. Diğer ayağında ise eğitimlerin ülkemiz coğrafyasında yer alan tüm illere yayılması planlanıyor. Eğitim programı kapsamında başarılı kadınlara katılım belgesi verilecek.HABER: CENGİZ GÜNEŞ