Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, 2023 seçimlerinde ilkelerine uygun bir ittifakta yer alabileceklerini bildirdi.

HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcıları Abdullah Aslan, Şeyhmus Tanrıkulu ve Balıkesir İl Başkanı Orhan Dikgöz’ün de katıldığı toplantıda Türkiye’de hiçbir partinin Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yüzde 50+1 oranına şuanda tek başına ulaşamadığını ifade eden Yapıcıoğlu, şöyle konuştu:“Şuanda Türkiye’deki mevcut seçim sistemi ve mevcut hükümet sistemi aslında bir anlamda ittifakları dayatıyor. Şuanda Cumhurbaşkanlığına aday olan adayların hiçbiri birinci turda Cumhurbaşkanın seçilebilecek kadar oy almasını hiç kimse beklemiyor. Muhtemeldir ki ikiden fazla aday çıkacak.

Ve mevcut sisteme göre birinci turda olmazsa ikinci turda adaylardan birisinin yüzde 50’den fazla oy alması gerekir. Meşru tabirle yüzde 50+1 oy alması gerekir. Bunu temin edebilecek güçte bir parti görünmüyor. Bu nedenle çok az oy alan partilerle çok oy alan partilerin ittifak görüşmelerinin hızlanacağı ve her iki ittifakında biraz daha genişleme isteği olacağı anlaşılmaktadır.

Belki üçüncü bir ittifakta olabilir bu da mümkündür.

Bir tarafta AKP ve MHP diğer tarafta Saadet Partisi, İYİ Parti ve CHP. Bu partilerin oylarının toplamı yüzde 50’yi geçmediği için dışarıda kalan partileri kendi yanlarına çekme gibi bir veya ittifaka dahil etme gibi bir stratejileri olabilir.

Bizim açımızdan şu yada bu ittifaka angaje olmuş durumda değiliz. Şuana kadar bir partiyle ittifak görüşmeleri veya ittifakta yer alma bir konuda yada anlaşma, görüşme mevcut değildir.

Ama şu demek değildir. HÜDA PAR ilkelerine uygun bir ittifak daveti yada anlaşma zemini olursa bir ittifakta yer alabilir” dedi.

 

“BARAJ SIFIRLANMALI”

Seçim barajı konusundaki eleştirilerini de dile getiren HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu, seçim barajının sıfırlanması gerektiğini ve tüm siyasi görüşlerin kendilerini mecliste temsil edebilmesi gerektiğini söyledi. Yapıcıoğlu; “Seçim barajı temsilde adaletin yönetimde istikrara feda, kurban edilmesidir. 12 Eylül askeri cuntasının yapmış olduğu seçim yasaları ile getirilen insafsız bir barajdır yüzde 10 barajı. Ama artık özellikle Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçtikten sonra hangi oranda olursa olsun herhangi bir seçim barajının bulunmasının ahlaki ve hukuki bir gerekçesi kalmamıştır. Bu nedenle biz seçim barajının tamamen sıfırlanması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

 

EDREMİT VE BİGADİÇ’TEKİ GÖSTERİLERİ KINADI

Son olarak konuşmasında Balıkesir’in Edremit ve Bigadiç ilçelerinin düşman işgalinden kurtuluş sırasında yapılan temsili gösterilerde kara çarşaflı kadınlara zincir vurulmasını kınayan Genel Başkan Yapıcıoğlu, bu olaylarla ilgili olarak; “Bu özel günlerde bazı ritüeller bazı kutlamalar düzenleniyor. Kurutuluşu adının tesettüründen kurtuluşu olarak algılamak veya böyle algılanmaya sebebiyet verecek şekilde resmetmek, betimlemek veya sahnelemek hem yanlış hem çok çirkin bir şey. Ben bu konuyla ilgili merhum Aliyaİzzetbegovic’inşu sözünü hatırlat istiyorum “Savaş ölünde değil düşmana benzeyince kaybedilir.” Belki alamete Faikalarımızdan birisi olan kadının tesettürü konusunda kendi kültür ve inancımız konusunda ve kendi kadınımızın örtüsüne bu şekilde saldırmak kurtuluş törenleriyle asla bir araya gelmemesi gereken bir görüntüdür. Bu vesile ile bu çirkin oyunu sahneleyenleri şiddetle kınadığımızı belirmek istiyorum” dedi.HABER: SONER KANBER