Balıkesir Tabip Odası Başkanı Dr. Necdet Uçan, 10 dakika olan muayene aralığının 5 dakikaya düşürülmesine tepki gösterdi. Uçan; “Hekimler köle, hastalar müşteri değildir” dedi.

Balıkesir Tabip Odası Başkanı Dr. Necdet Uçan, dün yönetim kurulu üyeleri ve Türk Tabipler Birliği’nde iki merkez kurul üyesiyle birlikte oda hizmet binasında bir basın açıklaması yaparak Sağlık Bakanlığı, Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden 10 dakika olan muayene aralığını 5 dakikaya düşürme kararını eleştirdi.

 

SAĞLIKTA ŞİDDETE ZEMİN HAZIRLANIYOR

Başkan Uçan, Sağlık Bakanlığı’nın sağlık hizmetlerinde niteliği değil niceliği önceleyen politikalarında ısrarına devam etmesinin sağlık sistemini toplumun nitelikli sağlık hizmeti alma hakkını ve hekimlik değerlerini yok saydığını söyledi. Pandemi döneminde 8 bin doktorun mesleği bıraktığına dikkat çeken Uçan; sağlık çalışanlarına karşı artan şiddete de bir kez daha dikkat çekti.

Başkan Uçan, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Hekimlik yapabilmek için bir hastaya ayrılması gereken muayene süresi en az 20 dakika olarak kabul edilmesine rağmen ülkemizde birçok hastanede bu süre 5 dakikaya düşürülerek hekimlere günlük yaklaşık 100 hasta randevusu dayatılmaktadır. Bu randevular, hekimin isteği ve bilgisi dışında MHRS sistemi üzerinden açılmakta, hekimin hastasına yeterli zaman ayırmasına; halkın nitelikli sağlık hizmeti almasına engel olmaktadır. Hekimlere performans baskısıyla daha çok muayene ve işlem dayatması yapılarak mesleki özerkliğimize müdahale edilmekte, halkın sağlığı tehdit edilmekte,  sağlıkta şiddete zemin hazırlanmaktadır.

Hastalıkların tanısını koyabilmek için ilk ve en önemli adım, ayrıntılı bir öykü almaktır. Dayatılan 5 dakikada ne kişinin yakınmasını anlayabilmek, ne de yeterli muayenesini yapabilmek mümkün değildir. Tıbbi sekreter olmadan çalışmak zorunda bırakılan hekimler tıbbi kayıtların tutulmasında zorluklar yaşayacak, sonraki süreçte yaşanacak en ufak olumsuz gelişmede hekimi zor duruma sokacaktır. Sağlık Bakanlığı ve hastane idarecileri unutmamalıdır ki; malpraktis, bireysel değil sistemsel bir sorundur ve bu dayatma ile hastaların sağlığına yansıyacak olumsuzlukların sorumluluğu kendilerindedir.

Muayene için yeterli zaman tanımamak, hekim hasta ilişkisini birkaç dakikaya sığdırmak; hekimlik meslek etiği ilkelerimiz açısından kabul edilemez ve mesleki özerkliğimize yönelik bilinçli bir saldırıdır. Bu uygulama daha çok istifa, daha çok hekim göçü, daha çok hastalık, daha çok sağlıksızlık, daha çok sağlıkta şiddet getirir. Halk sağlığını ve sağlık çalışanlarının sağlığını tehdit eden bu uygulamalardan hızla vazgeçilmelidir.

Topluma çağrımızdır; dün olduğu gibi bugün de nitelikli sağlık hizmeti taleplerimizde ısrarcıyız ve hekimlik yapmak istiyoruz. Hem hekimlerin hem de toplumun sağlık hakkı için bu uygulamalara itirazı birlikte yükseltelim. Hekimler köle, hastalar müşteri değildir. Sağlıklı yaşam hakkımızdan vazgeçmeyeceğiz” dedi.HABER: SONER KANBER